Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Bi si morali sezuti čevlje, ko pridemo kam na obisk?

slippers_Shutterstock_2244991607.jpg

New Africa | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 07/01/23

Argumentov za sezuvanje je prav toliko kot tistih proti

Kaj je prva stvar, ki jo storite, ko pridete k nekomu domov na obisk? Jaz vem, da je to hitenje s sezuvanjem čevljev. Pa ne zato, ker bi si tako želela biti bosa, ampak ker imam občutek, da večina ljudi (govorim za Slovenijo) ne mara, da bi se pri njih doma hodilo v čevljih.

Kar je normalno pri nas doma, ni nujno tudi drugje

Zanimalo me je, ali je to res ali ne, zato sem na svoji Facebook strani načela to temo. Nanjo se je odzvalo lepo število ljudi, kar dokazuje, da je ta tema za Slovence res dokaj pomembna, če govorimo o navadah doma. Potrdilo pa se mi je tudi, da je vse skupaj zelo “lokalno” obarvano; nekatere pokrajine sezuvanja gostov ne poznajo (npr. Primorska), v večini Slovenije pa je to vendarle nekaj, kar se od gostov pričakuje.

Razlogi za sezuvanje čevljev so seveda bolj ali manj jasni. S čevlji hodimo zunaj, zato so polni mikrobov, ki si jih v svojem domu verjetno ne želimo. (Zgolj kot zanimivost: gospa, ki je po poklicu zdravnica, je zatrdila, da ima naša ustna votlina več mikrobov kot naši čevlji.)

Toliko bolj smo na to občutljivi, če imamo doma recimo majhne otroke ali vnuke, ki se plazijo po tleh in vsako malenkost vtaknejo v usta, ali bolnike. Predvidevam, da so na to občutljivi tudi v domovih, kjer je čistoča zelo visoko na prioritetni lestvici in redno ter pogosto čistijo.

Priznam, da pri nas doma ni tako zelo čisto, še posebej odkar imamo psa, ki je notranji pes. To pomeni, da prebiva v stanovanju. Čeprav je kratkodlak in kar zadeva čistočo izjemno neproblematičen, pa je vseeno jasno, da kriteriji čistoče ne morejo biti povsem enaki kot prej. (Je pa to tudi priročen izgovor za to, no, da nimaš ves čas vsega tipi topi.)

shutterstock_248143921.jpg

Copati za goste

Večina ljudi, ki ima pogosto obiske in od njih želi, da se sezujejo, jim nudi posebej za to namenjene copate. S temi copati je tudi en križ, se mi zdi. Če bi hoteli zadostiti higieni in se izogniti neprijetnemu vonju, potem bi jih verjetno morali prati po vsakem obisku. V vsakem primeru se gost, ko se mu na obisku ponudi copate, povsem legitimno vpraša, kdo, kdaj in koliko časa jih je imel na nogah pred njim.

Če pa gosti ostanejo sezuti oz. so kar v nogavicah, jih lahko v noge bodisi zebe, bodisi jim je lahko neprijetno, ker imajo njihove noge pač močnejši vonj. Ali pa imajo ravno tisti dan smolo in so malce prepozno ugotovili, da imajo njihove nogavice na prstu luknjo …

Iz izkušenj vem, da obstajajo že znotraj Evrope precejšnje razlike v tem, ali se goste pred vrati stanovanja sezuje ali ne. Medtem ko je Slovencem imeti posebno omarico s copati za goste nekaj povsem normalnega, bi nas v marsikateri tuji državi gledali, kot da smo padli na glavo. Tako je marsikje po Franciji, Italiji, na Nizozemskem …, kjer so copati precej manj razširjen koncept kot pri nas.

Vzhodna Evropa in Vzhod pa sta bolj navezana na sezuvanje pred vrati, marsikje ima to tudi verski (npr. pri muslimanih) ali kulturni pomen (na Kitajskem npr. verjamejo, da obute noge v hišo prinašajo nesrečo).

Muce copatarice v Ameriki ne bi razumeli

Ko sem na svoji Facebook strani načela to debato, sem v svoj e-nabiralnik prejela tudi nekaj pošte s to vsebino. Neka gospa mi je podala zanimivo in resnično anekdoto. Ko so z njihovo lutkovno skupino želeli v ZDA uprizoriti predstavo Muca copatarica, so jih opozorili, da ljudje preprosto ne bodo razumeli njene vsebine, saj koncepta copat kot takega ne poznajo. Zato so se raje odločili za drugo predstavo. Spet druga mi je pisala, kako slabo se je počutila, ko je prišla na obisk k novim znancem zelo urejena in v čevljih s petami, potem pa se je cel večer počutila nekako degradirano, ko je morala sedeti na kavču v najlonkah z bosimi nogami.

Naj bo kakorkoli že, če se želimo izogniti temu, da bi se gostje pri nas počutili slabo, jim lahko damo na voljo izbiro, da se sami odločijo, ali bodo pri nas obuti ali sezuti. Konec koncev moramo potem, ko gostje odidejo, v vsakem primeru pospraviti in počistiti, torej najbrž ne bi bil tak problem še na hitro posesati ali potegniti s krpo po tleh. Vsekakor pa se moramo siljenju k sezuvanju na vsak način izogniti pri vseh vrstah protokolarnih dogodkov, večjih druženjih ali če gostimo formalnejšo zabavo.

Tags:
dom
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.