Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

7 stopenj ljubezni do Boga, ki jih je prepoznala pomembna mistikinja

Heart and cross

Ben Photo | Shutterstock

Gelsomino del Guercio - objavljeno 12/01/23

Poglobimo se v duhovno potovanje svete Beatrice iz Nazareta

Predstavljamo vam sedem stopenj ljubezni do Boga, ki odsevajo neuničljivo vez z Gospodom. Sveta Beatrice iz Nazareta (1200, Tienen, Belgija – 1268, Nazaret) je prehodila vseh teh sedem stopenj in tako dosegla večno blaženost.

Cistercijanska priorinja je stopila na pot mistične askeze in opisala sedem stopenj ljubezni do Boga. Povzetek najdemo v knjigi anonimnega avtorja Sedem načinov ljubezni do Boga. Beatricina pot.

Stopnja, do katere je prišla svetnica

Prek mistične poti svete Beatrice lahko ugotovimo, na kateri stopnji ljubezni do Boga se nahajamo. “Ta ženska je dosegla stanje popolnosti v najkrajšem času. Do Boga je prišla prek sedmih stopenj,” piše anonimni avtor.

1prizadevanje za čistost

Prva stopnja pomeni gorečo željo, da dosežemo svobodo, čistost in plemenitost duha. Sveta Beatrice je svoje dni želela preživeti v čistosti duha, da bi tako čim hitreje dosegla popolnost. Na tej stopnji si je predvsem prizadevala za samorefleksijo, ki je potrebna za jasno in poglobljeno razumevanje samega sebe.

2zastonjsko ljubiti

Drugi način ljubezni do Boga je služiti Bogu iz srca, s ponižno predanostjo, brez razmišljanja, kaj bi lahko dobili v zameno.

3usmiljena ljubezen in trpljenje

Častitljiva ženska je želela dar usmiljene ljubezni povrniti z brezpogojno naklonjenostjo. V ta namen je darovala ne le svoje notranje vzgibe, ampak tudi telesne moči. Ko telo ni zmoglo zaradi zdravstvenih težav, bolečine in tesnoba niso mogle ustaviti njenih del usmiljenja.

4spokojnost in želja po ljubezni

Četrta stopnja je prijetno in spokojno stanje, v katerem je Gospod v njeno srce kot v prečisto vazo nalival sladkost svoje ljubezni. V tem stanju se je ljubezen izrazila s takšno močjo, da je častitljiva ženska privzela nebeško naravo, kot da je njeno srečanje z Bogom že pred vrati.

5močan nemir

Peta stopnja se je kazala kot norost svetega hrepenenja in ljubezni, ki je v njej rasla kot neukročena zver in tresla celo njeno telo. Tako je sveta Beatrice norela v svojem srcu, kot bi za vsako ceno želela doseči to, kar je iskala. V tem stanju ni bilo ne zunanjega ne notranjega miru in spokojnosti.

6spokojna ljubezen

Šesta stopnja ljubezni je tisto vzvišeno stanje, v katerem je v srce sprejela Ljubezen samo – Boga, ki kraljuje v miru in daje občutek varnosti. V tem stanju spokojnosti je sveta Beatrice postala referenčna točka sestram v svoji skupnosti, njeno pastoralno služenje pa je doseglo najvišjo raven.

7večna blaženost

Sledi sedma stopnja ljubezni, to je neizrekljiva želja, da bi uživala v večni blaženosti. V nobenem jeziku tega ne moremo izraziti, kdor tega ni doživel, tega ne more dojeti niti s čutili niti z razumom.

V tem stanju je sveta Beatrice pozdravljala angele, častila nadangele in predvsem častitljive svete Serafine. Obiskovala je sveta bivališča patriarhov in prerokov, nebesne čete apostolov in mučencev, skupaj s svetimi devicami je Kristusu prepevala himno ljubezni in slavila vsemogočnega Boga za njegova sveta dela in milosti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in  priredila Marina Vidmar.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.