Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Moramo otroke siliti k maši?

Family in church

Rawpixel.com | Shutterstock

Edifa - objavljeno 14/01/23

Izčrpani in živčni se starši včasih sprašujemo, ali res morajo otroci vedno z nami v cerkev

Jezus je rekel: “Pustite otroke in ne branite jim priti k meni” (Mt 19,14). Res je, ampak vseeno jih moraš pripraviti do tega, da si to sploh želijo … Pripraviti otroke na nedeljsko mašo ni vedno lahko. Jih moramo kdaj tudi prisiliti?

Ne moremo preprosto reči: “Da, otrok mora narediti vse, kar se staršem zdi dobro zanj,” ali: “Ne, v nobenem primeru se ga ne sme siliti, ker Božja ljubezen pomeni svobodno izbiro.” Odgovor mora biti bolj poglobljen in mora upoštevati različne elemente.

Sveta maša: srečanje, ki izhaja iz ljubezni

Otrok ne ve takoj, kaj je zanj najboljše. To velja tako za materialne kot duhovne stvari. Tako, kot jih prepričujemo, naj jedo zdravo hrano, jih moramo podobno voditi k dejanjem, ki bodo oživljala njihovo vero.

Tovrstni izjavi pogosto sledi vprašanje: “Ali ni maša predvsem srečanje, ki izvira iz ljubezni? V čem je torej smisel otroka siliti k sodelovanju pri evharistiji?”

Seveda je res, da je evharistija srečanje, ki izhaja iz ljubezni. Res pa je tudi, da prava ljubezen temelji na zvestobi, ki predpostavlja našo neodvisnost od bežnih želja ali okusov. To vedo vsi zakonci.

Pomagajte svojemu otroku razviti zvestobo k Bogu

Prisiliti otroka k obisku svete maše ni nič drugega kot pripomoči k trajnemu in zvestemu odgovarjanju na Božjo ljubezen. Pripomoči k učenju, da se krščansko življenje ne razvija skozi navale navdušenja in zanosa. Zahteva neko doslednost, odločenost.

Je povabilo k odkrivanju tega, da merilo naše ljubezni do Boga niso čustva, ampak naša ponižna zvestoba.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
otrocisveta mašavzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.