Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Umrla je med rojevanjem dvojčkov. Za božič je papež poklical njenega moža 

POPE FRANCIS

ANDREAS SOLARO | AFP

Gelsomino del Guercio - objavljeno 17/01/23

Viviana Delego je bila stara 41 let, ko je 22. decembra 2022 kmalu po porodu umrla v bolnišnici

Na božič pozno popoldne je zazvonil telefon pri Giacomu Cofanu: na drugi strani linije je bil papež Frančišek, ki ga je želel objeti in tolažiti. Giacomo je pravkar postal oče čudovitih dvojčkov in obenem med porodom izgubil svojo ženo Viviano. Življenje in smrt sta se prepletla in za sabo pustila pretresenega očeta, nepripravljenega na takšno bolečino.

Papeža je z zgodbo, ki je pretresla vasico v pokrajini Apuliji na jugu Italije, seznanil tamkajšnji župnik, don Donato Liuzzo, ki to družino spremlja že več let. 

Papeževi telefonski klici

To ni prvič, da je papež Frančišek po telefonu izkazal svoje sočutje ljudem, ki sta jih posebno prizadeli smrt v družini ali bolezen. To je že storil z žrtvami potresa, terminalnimi bolniki, materami in očeti, ki so nenadoma izgubili otroke v nesreči.

Tudi tokrat je z mislijo na prezgodaj rojena dvojčka izrazil besede tolažbe in upanja. Viviana Delego, 41-letna učiteljica angleščine, je umrla 22. decembra v bolnišnici, kmalu po porodu.  

Objava na Facebooku

V objavi na Facebooku je župnik napisal, da mu je težko govoriti o tem, a se je odločil, da bo zgodbo o Giacomu in smrti njegove žene delil in bo tako v božičnih dneh odmevala med ljudmi.

Zgodba je prišla celo do papeževega tajništva. Papež je 25. decembra 2022 ob 19:20 poklical Giacoma. Vdovec je povedal: “Župnik g. Donato, s katerim sva prijatelja, me je vprašal, ali se javljam na klice z neznanih številk. In spodbudil me je, naj se javim, saj bi lahko prišel klic iz Vatikana.”

https://www.facebook.com/donato.liuzzi.56/posts/627846005785399

Pravkar rojeni dvojček

Giacomo se je vrnil domov iz bolnišnice s svojim sinčkom Edoardom Mario. Javil se je in slišal glas na drugi strani: “Tu papež Frančišek.” “Zelo me je ganilo in pričela sva se pogovarjati. Pogovarjala vsa se nekaj minut,” je povedal Giacomo.

Kaj je rekel papež?

Med klicem je papež Giacomu namenil besede tolažbe. “Razumel je tragedijo mame, ki je dala svoje življenje za svoja otroka, in bolečino, ki je prizadela družino. Zelo sem bil ganjen, zato se ne spomnim vseh besed. Presenetilo me je, da je papež pomislil name in našel nekaj minut, da me je poklical in me opogumil. Prisežem, da sem imel občutek, kot da govorim s svojim bližnjim, s svojim prijateljem. Bilo je kot spoved. Končal je z besedami, da mi bo na voljo, če bom karkoli potreboval. Čeprav bo glede na to, kar se nam je zgodilo, to zvenelo absurdno, smo preživeli lep božič. In tu je še eno naključje: dvojčka sta se rodila 17. decembra, na isti dan kot papež.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in  priredila Marina Vidmar.

Tags:
papež Frančišekrojstvosmrt
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.