Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Česa nas lahko nauči nova Shakirina pesem, polna zamer in prezira

SHAKIRA __ BZRP

Bizarrap

Merche Crespo - objavljeno 20/01/23

Besedilo nove pesmi kolumbijske pevke ne skriva zamer do bivšega partnerja in očeta njenih dveh otrok, Gerarda Piquéja

Shakirine nove pesmi, BZRP Music Sessions #53, ki je izšla v sodelovanju z argentinskim producentom Bizarrapom, si ne bomo zapomnili po njeni glasbeni kakovosti, temveč po besedilu, polnem prezira.

Pesem zamer

Naslovi v medijih se glasijo: Shakira odira Piquéja; V Piquéja je vrgla jedrsko bombo; Pikado Shakire na Piquéja in Claro Chía; Brez subtilnosti, Shakira proti Piquéju; Pevka s svojo najnovejšo pesmijo neusmiljeno napada bivšega nogometaša

Pevka ni pustila nobenega dvoma ali prostora za domišljijo. Njeno besedilo je jasno, aluzije na bivšega partnerja pa so neposredne in srce parajoče. Povrh vsega v pesmi omenja njegovo mamo in novo dekle. Ni dobro v sebi zadrževati toliko besa.

Težave v zvezi

“Mami! Si slišala besedilo Shakirine nove pesmi proti Piquéju?” je bilo prvo, kar mi je rekel sin, najstnik, oboževalec nogometne kariere Gerarda Piquéja, ko se je včeraj zvečer vrnil domov.

Jasno je, da pevka ni ocenila posledic te pesmi. Besedilo je slišalo že veliko ljudi. Preveč. Težave v odnosu je treba rešiti znotraj zveze in jih ne dajati v eter. Drugo je, če umetnik s pesmijo izraža svoje razočaranje, pomanjkanje ljubezni. Toda za to obstajajo drugi pristopi.

Bolj eleganten način

Skladatelj Manuel Alejandro je napisal številne uspešnice za pevce, kot so Raphael, Julio Iglesias ali Rocío Jurado, v katerih je z gracioznostjo in eleganco nakazal ljubezenske težave teh pevcev.

Pesmi o bolečini zaradi ljubezni so lahko napisane, ne da z njimi koga neposredno prizadenemo ali da bi si moral kdo zaradi besedila zatiskati ušesa.

Že tretja pesem

Ni prvič, da se pevka sklicuje na Piquéja po tem, ko sta se že razšla: to je naredila že lani z dvema pesmima: Te Felicito in Monotonía.

Toda ob tej najnovejši glasbeni stvaritvi je bilo vzdušje še toliko bolj podžgano s težko pričakovanim sodelovanjem kolumbijske pevke z argentinskim producentom Bizarrapom.

Prejšnja razmerja

Če pogledamo Shakirino biografijo, vidimo, da je zaradi Gerarda Piquéja sama zapustila prejšnjega fanta, Antonia de la Rúa. Nikoli ni bilo slišati, da bi Antonio zaradi tega kritiziral Shakiro.

Piqué je tedaj zaradi Shakire zapustil svojo punco Nurio Tomás. In tudi Nuria ni rekla ničesar oziroma, bolje rečeno: dve ali tri leta po prekinitvi razmerja z nogometašem jo je novinar vprašal, ali je odpustila svojemu fantu. Nasmejana mu je odgovorila: “Seveda, kako ne bi razumela … celo moj brat ima v sobi plakat s Shakiro.”

Kako pomembna je dobra naravnanost!

Prezir do drugih ljudi

Pesem je Piquéja zmlela in podrla morebitne mostove do človeka, s katerim je Shakira delila 12 let svojega življenja. Kaj si bosta o besedilu mislila njuna dva otroka?

Pesem se poleg tega nenehno sklicuje na Piquéjevo trenutno partnerko Claro Chía. Kaj če bo Clara v prihodnosti kdaj preživljala čas z otrokoma njenega partnerja? Omenja celo nogometaševo mamo, babico njunih otrok … Besedilo je že napisano in se že poje …

Ta primer nam lahko pomaga pri urjenju usmiljenja v naših mnenjih, komentarjih in v tem, kako cenimo druge. Spodbuja nas tudi k razmisleku, kako razumemo in živimo odpuščanje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
odnosislavni
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.