Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

“Tu smo zato, da bi bili glas tistih, ki ne smejo govoriti, in tistih, ki se jih ne sliši”

tinkara kovac

Facebook profil Tinkara Kovač

Lojze Grčman - objavljeno 20/01/23

Mednarodni glasbeni poziv k miru v Ukrajini z močnim slovenskim pridihom

Znana slovenska glasbenica Tinkara Kovač je pobudnica posebnega glasbenega projekta, ki poziva k miru v Ukrajini in stabilni prihodnosti v tej državi. V glasbenem videospotu za ukrajinsko narodno pesem Ščedrik so združili glasove v svojih jezikih glasbeniki iz 14 držav. Poleg Tinkare Kovač, s katero je Aleteia pred kratkim objavila zanimiv intervju, so iz Slovenije še Alma Mljač, Sara Špelec, Mojca Štoka, Sara Pertinač in Matija Bolčina.

“Zdi se, da naš svet teče proti večjemu in večjemu zlu. Ne počutim se varno. Zelo sem razočarana, ker določeni ljudje ustvarjajo vojno, drugi pa to le gledajo in ne storijo ničesar. Tu smo zato, da bi bili glas tistih, ki ne smejo govoriti, in tistih, ki se jih ne sliši,” je ob promociji skladbe zapisala primorska glasbenica, ki si želi mirne in zelene prihodnosti Ukrajine.

“Z vsem srcem upam, da lahko damo majhno luč upanja ljudem, ki niso tako privilegirani kot mi, ki lahko živimo v miru in ljubezni. Naj bo prihodnost Ukrajine svetla,” dodaja Kovačeva, ki je v spotu zaigrala tudi na flavto.

Oglejte si videospot z mednarodno zasedbo:

Veseli smo, da je pri videospotu kot montažer sodeloval tudi Siniša Kanižaj, ki vešče poskrbi za marsikateri video in številne fotografije v redakcijah Aleteie in Družine. Med drugim je tudi avtor naslovne fotografije za knjigo o Martinu Golobu. Razložil je, zakaj je k projektu pristopil bolj čustveno, kot bi morda kdo drug.

“Povedati ukrajinskemu narodu, da ni sam in pozabljen”

“Sem oče dveh fantkov, ki sta rojena v Sloveniji, ampak sta državljana Hrvaške in Ukrajine, njuna mama je Ukrajinka. Že od začetka ruske invazije v Ukrajini razmišljam, kako bi tej državi lahko pomagal s svojim znanjem, kolikor je le mogoče,” je razkril, zakaj je nemudoma rekel da, ko ga je prijateljica Alenka Lena Klopčič povezala s Tinkaro Kovač.

“Z videospotom smo želeli prikazati naravne lepote Ukrajine, ki so žal vse bolj in bolj uničene, ter povedati ukrajinskemu narodu, da ni sam in pozabljen. Glasba združuje ljudi. Upamo, da bo pesem pustila sled pri poslušalcih in gledalcih,” je dodal.

Vsi nastopajoči:

Alma Mljač (Slovenija), vokal
Music school choir 4, Kryvyi Rih (Ukrajina)
Marina Mårtensson (Švedska), vokal
Mário Lúcio Sousa (Portugalska, Zelenortski otoki), vokal
Kaiti Garbi (Grčija), vokal
Karin Mensah (Francija, Senegal), vokal
Vanessa Sulics, Jázmin Grulyó, Hanna Wachter & Dóra Orbán (Madžarska), vokali
Piero Mazzocchetti (Italija), vokal
Sara Špelec (Slovenija), vokal
Tinkara Kovač (Slovenija), vokal, flavta
Federico Ghigo Renzulli (Italija), kitara
Ian Anderson (Velika Britanija), flavta
Dorota Miśkiewicz (Poljska), vokal
Mišo Kontrec (romska skupnost), vokal
Petra Antolić (Hrvaška), vokal
Matija Bolčina, Mojca Štoka – Moya & Boštjan Pertinač (Slovenija), vokali

Tags:
Ukrajina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.