Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Po izgubi očeta z mamo in sestro še naprej vodijo turizem: “Skupaj smo stkale zelo trdno vez”

Mateja Zaren

Fotografija je last Mateje Žaren.

Valerija Trček - objavljeno 09/02/23

Ženska ženski – žena, mama, voditeljica turizma Mateja Žaren

Mateja Žaren prihaja s Pristave nad Stično. Je pozitivna oseba, ki vedno najde nekaj dobrega v vsaki situaciji. Je zelo komunikativna oseba, ki je ni ničesar strah.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj.

“Prihajam iz popolne družine: mami, oči, sestra in jaz. Imela sem tudi babici in dedka, ki so nas razvajali. Z besedo popolna imam v mislih sledeče: vsi v družini smo zdravi, polni načrtov za prihodnost ter razvoj vsakega posameznika znotraj družine.”

Kljub vsej popolnosti, ki jo je premogla njihova družina, pa se je pred 16 leti zgodila nesreča, umrl je oče. “Sedaj je tega že 16 let, a še vedno boli,” se spominja Mateja.

Vendar se s sestro in mamo niso predale temu razočaranju. Skupaj še naprej vodijo Izletniški turizem Okorn, ki deluje že 30 let.

Mateja si je ustvarila tudi svojo družino, ki je zanjo neprecenljiv dragulj. “V zvezi sem že od svojega 16. leta. Moj mož je moj sosed. Že kot majhna punčka sem mu veliko nagajala. 😊 Imava sina Mateja, ki letos koraka že v 13. leto. Trudim se, da z možem in sinom preživim veliko svojega časa, kljub delovnim vikendom in delom med prazniki.”

Srednjo šolo je obiskovala v Ljubljani, in sicer Srednjo šolo za gostinstvo in turizem. “Najboljša izkušnja v življenju,” je prepričana. Po študiju turizma na ekonomski fakulteti sta se z možem Borutom odločila, da bosta v domači vasi razvijala turizem. Vzpostavila sta Turistično vas Pristava, ki zdaj deluje že sedem let.

“Oddajamo počivališče za avtodome, počitniške hiše oz. apartmaje. Obenem imamo oblikovano pot po Turistični vasi Pristava, ki je nagrajena tematska pot leta 2016. Razvoj vasi je vedno nedokončana zgodba. Imamo še veliko idej. Sodelujemo s sosedi in se trudimo, da imajo tudi oni nekaj od obiska gostov.”

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Vsak dan je zame idealen začetek dneva. Zbudim se zdrava,  v družini, ki sva si jo ustvarila skupaj z možem. Vsako jutro, če se le da, grem s svojim psom na sprehod, to me res pomiri. Dan začnem pozitivno.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …
Nič si ne rečem, le nasmehnem se sama sebi in začnem dan z dobrim domačim čajem ali belo kavo.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …
… mi to pomeni potrditev moje ženskosti. Vsaka ženska je rada še lepša, že tako smo vse lepotice. Vendar moj sin se vedno šali z mano: “Mami, kam greš, v boj?” Namreč Indijanci so se pred bojem vedno naličili, da so bili videti bolj magično.

Mateja Zaren

4. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni, in kaj ste se iz nje naučili?
Izguba najboljše prijateljice je bila tista, iz katere sem se nekaj naučila. Preizkušnja mi je dala uvid v pravo prijateljstvo. To mora biti prijazno, iskreno, polno ljubezni, spoštovanja in sprejemanja. Vsi navedeni deli morajo trdno držati skupaj, tako kot veriga. Ta je močna toliko, kolikor je njen najšibkejši člen.

5. Z mamo in sestro po očetovi smrti niste obupale, ampak skupaj še naprej vodite izletniški turizem. Kako vas to sodelovanje bogati? Ali zaradi družinskih vezi na službenem področju večkrat pride do trenj ali je ravno nasprotno?
V življenju so obdobja, ko nam gre kot po maslu, in so tista, kjer so na poti prepreke. Zlagala bi se, če bi rekla, da se ne sporečemo. Ker smo odrasle in znamo z razumom in ne egom (to se sama še učim) pogledati na situacijo, je teh prerekanj vse manj. Skupaj smo stkale zelo trdno vez, ki nas je povezala ob izgubi očeta. Vse to pa je bilo mogoče le ob podpori sorodnikov in prijateljev.

6. Z možem skupaj vodita Turistično vas Pristava. Kako kljub obveznostim ohranjata iskrico v zakonu in zakaj vam je to pomembno?
Res je, skupaj imava krasen projekt, v katerega smo vključili tudi sosednje kmetije. Menim, da kar seješ, to žanješ, in se zelo trudimo, da imamo vsi dobre odnose.

Najin odnos se je v času zaprtja (covid) še poglobil in stkala sva zelo trdno vez, je moj najboljši prijatelj in zaveznik. Vse to ohranjava s skupnimi večeri in dnevnimi aktivnostmi, kjer se zavestno odločiva, da bova drug z drugim.

Mateja Zaren

7. Materinstvo je najlepša vloga, ker …
… ti podarja izkušnjo v življenju, za katero nisi imel šolanja in nimaš napotkov iz učbenikov. Vodi te ena sama velika ljubezen.

8. Kakšen je vaš večerni ritual, ki vas umiri?
Vsak večer, tik preden zaspim, se zmasiram s sivko, ki pomirja. Obenem najdem pozitiven trenutek ali dogodek v dnevu, za katerega se zahvalim Bogu, in zmolim mojo molitev zahvale.

9. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
To misel mi vedno pove moj mož, kadar sem slabe volje: “Človek ne more imeti 1000 lepih dni, kakor tudi roža ne cveti 100 dni.” Mislim, da ni potrebno napisati nič več. 🙂 Dobra volja je korak bližje.

10. Biti ženska je lepo, ker …
… podariš novo življenje, definitivno je to prva misel, na katero pomislim.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.