Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nasvet mojstrice pospravljanja, nad katerim boste navdušene vse mame

MARIE KONDO,THE LIFE CHANGING MAGIC OF TIDYING UP

Marie Kondo | Youtube

Theresa Civantos Barber - objavljeno 11/02/23

Zdaj, ko je Marie Kondo sama postala mamica, je to morda njen najboljši nasvet doslej in udejanja ga tudi v svojem življenju

Verjetno ste že slišali, da Marie Kondo, mednarodno priznana izvedenka za urejanje doma, zdaj, ko ima tri majhne otroke, ne daje več prednosti brezhibno urejenim bivalnim prostorom.

Ameriški časnik Washington Post je poročal:

Marie Kondo pravi, da se je njeno življenje po rojstvu tretjega otroka močno spremenilo in da je pospravljanje doma dalo prednost vsakdanjemu življenju: “Moj dom je neurejen, toda način, kako preživljam svoj čas, je pravi zame v tem trenutku in v tem obdobju mojega življenja.”

Čeprav je bilo veliko komentarjev o njeni spremembi življenjskega sloga precej negativnih, je pomembno zaznati, da se Kondova ni bistveno oddaljila od svojih prvotnih nasvetov.

Bistvo njene filozofije KonMari je bilo, da v življenju naredite prostor za tisto, kar vam je najpomembnejše. Znebiti se navlake in urediti svojo lastnino ni stvar, ki bi jo počeli iz čistega veselja. Kondova je že od vsega začetka zagovarjala stališče, da je pospravljanje doma način, kako si zagotoviti več prostora za stvari, ki jih imamo radi in ki v nas “vzbujajo veselje”.

Njen cilj nikoli ni bil živeti v sterilnem muzeju. Cilj njenega početja je bil, da si zagotovite čas, prostor in energijo za tisto, kar vam je v življenju pomembno.

Njena nedavna sprememba življenjskega sloga je torej povsem skladna z njenim dosedanjim delom. Avtorica Simcha Fisher to odlično pojasnjuje na spletnem portalu Our Sunday Visitor, kjer je zapisala:

Želela je živeti na način, da bi se lahko osredinila na tisto, kar ji je pomembno. Pred otroki ji je urejenost življenjskega prostora to omogočala. Ob treh majhnih otrocih pa ima druge prednostne naloge.

To je morda najboljši nasvet, ki nam ga je Kondova kdajkoli dala, in ga udejanja tudi v svojem življenju: odstranite vse “dodatke”, nepotrebne in nepomembne stvari, in naredite prostor za tisto, kar imate resnično radi.

Včasih “odstranjevanje dodatkov” pomeni dobesedno čiščenje celotnega doma v izvirnem slogu KonMari. Včasih to pomeni, da pustite, naj umazana posoda in perilo malce počakata, da se lahko zleknete pod odejo in z otroki prebirate pravljice. Gre za to, da ugotovite, kaj določen trenutek od vas zahteva, in postavite najpomembnejše stvari na prvo mesto.

Naš dom je namenjen temu, da služi naši družini, in ne obratno. Priznam, tudi sama včasih preveč poudarjam čistočo v hiši: tu in tam se mi zdi, da se jezim na svoje štiri majhne otroke zaradi nereda, ki ga puščajo za seboj, čeprav se razumsko gledano zavedam, da je to primerno njihovi razvojni stopnji in da se trudijo po svojih najboljših močeh. Zato zelo cenim sporočilo Marie Kondo, da je v tem življenjskem obdobju čas za družino pomembnejši od brezhibno urejenega doma.

Če lepo urejen dom z majhnimi otroki ni vedno mogoč, kaj torej lahko naredimo, da bo v nas vzbudilo veselje? No, Marie Kondo ima tudi za to vprašanje nekaj odličnih nasvetov.

V prispevku Washington Posta, ki je zaokrožil po družbenih omrežjih, omenja naslednje v vas same usmerjene obrede, ki utegnejo “vzbuditi veselje” staršev z majhnimi otroki:

  • Vsak večer uredite vsebino torbice.
  • Med zajtrkom si predvajajte klasično klavirsko glasbo.
  • Pripravite jed po svojem najljubšem receptu.
  • Privoščite si pižamo iz 100-odstotne svile ali organskega bombaža.
  • Trikrat na dan popijte skodelico čaja.
  • Odprite in uporabljajte svojo škatlo za šivanje iz otroštva.
  • Navsezgodaj odprite okna in v hišo spustite svež jutranji zrak.
  • Prižgite kadilo ali dišečo svečo.
  • Obrišite podplate svojih čevljev.

Še več podobnih zamisli je na voljo v najnovejši knjigi Marie Kondo z naslovom Kurashi at Home: How to Organize Your Space and Achieve Your Ideal Life (Japonski način življenja: kako organizirati svoj življenjski prostor in doseči sanjsko življenje, op. prev.).

Kot mladi mamici v istem življenjskem obdobju kot Marie Kondo mi je ta seznam zelo všeč, še posebej zato, ker sta prižiganje sveč in pitje čaja med mojimi najljubšimi obredi za umirjanje. Z možem se šaliva, da lahko po tem, koliko skodelic čaja sem spila (običajno najmanj dve ali tri!), človek ugotovi, kako stresen je bil moj dan.

In kot oseba, ki ji je urejen dom močno pri srcu, bom dodala, da obstaja nekaj trikov, kako se kot mama majhnih otrok v svojem domu počutim bolj urejeno. Trije od mojih najljubših nasvetov so: v omari imam veliko škatlo, v katero lahko hitro odložim odvečne stvari, ko jih opazim; igrače redno menjavam, tako da imajo moji otroci v vsakem trenutku na voljo omejeno izbiro; in po vsakem obroku hitro pospravim, da mi stvari pretirano ne uidejo iz rok.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
dom
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.