Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Je dojenček, ki umre krščen, že svetnik?

Noworodek pozostawiony w oknie życia w Bielsku-Białej

Lopolo | Shutterstock

Zdjęcie ilustracyjne

Henry Vargas Holguín - objavljeno 12/02/23

Morda imate sorodnika v nebesih, ki je lahko vaš priprošnjik. Kdaj lahko praznujete njegov dan?

Vstali Jezus je pred odhodom v nebesa svojim apostolom naročil: “Pojdite torej in naredite vse narode za moje učence: krščujte jih v ime Očeta in Sina in Svetega Duha.” (Mt 28,19-20)

Apostoli in drugi kristjani prve Cerkve so se zavedali absolutne nujnosti podeljevanja krsta. Na to so gledali kot na izpolnitev naročila vstalega Gospoda. Zato so, ko so začeli oznanjati evangelij, krščevali vse, ki so verovali v Jezusa Kristusa.

Zakaj je prosil, naj se krsti vsa ljudstva? Ker s krstom prejmemo odrešenje. Jezus je rekel: “Kdor bo sprejel vero in bo krščen, bo rešen.” (Mr 16,16)

Novo življenje

Verovati in prejeti krst pomeni popolno prenovo življenja, je kot vnovično rojstvo. Zaradi tega krst velja za novo rojstvo, začetek novega življenja v neposrednem odnosu z Bogom.

Jezus je rekel: “Če se kdo ne rodi iz vode in Duha, ne more priti v Božje kraljestvo.” (Jn 3,5)

“Gospod sam trdi, da je krst nujen za zveličanje. Zato je poslal svoje učence, da oznanjajo evangelij in krstijo vse narode … Cerkev ne pozna drugega sredstva kot krst za zagotovitev vstopa v večno blaženost; zato je dolžna ne zanemarjati poslanstva, ki ga je prejela od Gospoda, da prerodi iz vode in Duha’ vse tiste, ki so lahko krščeni …”

Katekizem, 1257

Krst, vrata v nebesa

S tem, ko nam krst da milostno življenje, ki ni nič drugega kot Božje življenje v nas, nas naredi otroke Boga Očeta, brate Jezusa Kristusa, templje Svetega Duha in člane Cerkve. Poleg tega:

“S krstom so odpuščeni vsi grehi, izvirni greh in vsi osebni grehi ter vse kazni za greh. Dejansko v tistih, ki so bili prerojeni, ne ostane nič, kar bi jim preprečilo vstop v Božje kraljestvo, niti Adamov greh, niti osebni greh, niti posledice greha, med katerimi je najhujša ločitev od Boga.”

Katekizem, 1263

S tem, ko nam krst zagotavlja vstop v nebesa, nas dela svete, saj je svetost prav v tem, da živimo v Božji milosti, da v sebi nosimo Božje življenje. Krst nas posvečuje, ker nam vzame greh in povrne polnost posvečujoče milosti.

“V trenutku, ko opravimo svojo prvo izpoved vere, ob prejemu svetega krsta, ki nas očiščuje, je odpuščanje, ki ga prejmemo, tako polno in popolno, da nam ne preostane prav ničesar, kar bi lahko izbrisali, pa naj gre za izvirno krivdo ali katerokoli drugo zagrešenih ali opuščenih po lastni volji, niti nobene kazni, ki bi jo morali utrpeti, da bi jih poplačali.”

Katekizem 978

Večna sreča

Zaradi tega dragocenega milostnega daru, podeljenega s krstom, ki ne le očisti našo dušo vsakega greha, ampak nam posreduje isto Božje življenje in nas dela svete, imamo možnost, če po krstu umremo, takoj uživati srečo. Samega Boga.

In zato razumemo, da je bil najpomembnejši dan našega življenja dan našega drugega rojstva v posmrtno življenje.

Prosite za priprošnjo

Če se zavedamo pomena zakramenta krsta in njegove nujnosti, je lažje razumeti, da so dojenčki in otroci, ki umrejo po krstu, že odrešeni, da so vstopili v nebeško kraljestvo, so svetniki in zato vredni našega češčenja.

Ko krščeni dojenček ali otrok umre, gre takoj v nebesa, da bi užival Boga, ker sploh ne potrebuje ničesar za očiščenje. In če ima blaženo vizijo Boga, potem je popolnoma svet. Kot svetnik, ki vstopa v nebeško slavo, je del zmagoslavne Cerkve in bo, tako kot vsi drugi svetniki, priprošnjik za nas člane bojevite Cerkve.

So svetniki, ker vidijo Boga iz obličja v obličje in ga nedvomno ljubijo; nemogoče je spoznati Boga in ga ne ljubiti.

Svetniki, ne angeli

Potrebno pa je poudariti: ti dojenčki in majhni otroci so svetniki, niso angelčki, kot jih običajno poimenujemo. Angeli se razlikujejo od ljudi po tem, da nimajo telesa; dojenček ali otrok ima telo in tudi dušo. Angeli nimajo ne telesa ne duše.

Te male svetnike lahko častijo tisti, ki so jih poznali, predvsem njihovi starši, botri in domači. Cerkev se jih z enakim češčenjem spominja na dan vseh svetih.

Zagotovo so v nebesih

Ti mali svetniki ne potrebujejo postopka kanonizacije in posledično jih Cerkev ne bo predlagala za vzornike svetosti, četudi to so.

Postopek kanonizacije preverja izjemno, ne običajno svetost, ki je prejeta s krstom. V procesu kanonizacije je treba običajno preveriti dva čudeža, da potrdimo, da je nekdo v nebesih, in posledično to osebo predlagamo za vzor sledenja Jezusu Kristusu.

Praznujte dan otrokove telesne smrti

Kdaj praznovati svetost teh malčkov? Tako kot pri drugih svetnikih naj bo to dan njihove telesne smrti.

V izročilu Cerkve trenutek zemeljske smrti velja za dies natalis, dan, ko se kristjan rodi v pravo življenje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
otroksvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.