Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Mož je doživel infarkt, ovdovela Mateja se je s petimi otroki znašla v težkem položaju

mateja hojnik

Fotografija je last Mateje Hojnik

Lojze Grčman - objavljeno 13/02/23

Ovdovela Mateja se je s petimi otroki znašla v težkem položaju

Dragi bralci, radi bi vas povabili, da pomagate šestčlanski družini s Prevalj, ki se je po nenadni smrti moža oziroma očeta, ki je pred nekaj meseci preminil zaradi srčnega infarkta, znašla v težkem položaju. Skupaj z založbo Družina in duhovnikom Martinom Golobom smo Hojnikovim namenili 4.000 evrov, zbranih s pomočjo prodaje četrtega natisa knjige Na spletni prižnici. Če le morete, Hojnikovim pomagajte tudi vi. Podatke najdete v nadaljevanju članka, ki vam želi približati zgodbo te družine.

Kdo so Hojnikovi? Mama Mateja, s katero sem se pogovarjal, starejši sin Matic (20 let) Tonja (17), Ana (14), Lenart (12) in Mojca (9). Živijo v starejši, dotrajani hiši, ki si jo želijo urediti tudi znotraj, potem ko sta zakonca pred leti s pomočjo kredita poskrbela za fasado in nova vrata ter okna. Do nedavnega so skrbeli še za dementnega tasta, Damjanovega očeta, za katerega je prej večinoma skrbel on. Zdaj je gospod v domu starejših občanov.

mateja-hojnik.jpg

Otroci so sami doma

Mateja dela v Avstriji, v Žitari vasi kot natakarica, večinoma popoldne in zvečer. Pred moževo smrtjo je imela celo več služb, da je družina lahko normalno preživela in si privoščila tudi kak teden morja. Damjan je nosil večji del skrbi za otroke. Zdaj so ti, medtem ko je Mateja v službi, sami doma. Nekoliko jih nadzoruje najstarejši Matic, občasno pomaga tudi Matejina mama. Pripravljajo si večinoma pice in tople sendviče, razloži Mateja.

Kako lahko pomagam?

Če želite olajšati življenje družini Hojnik, vas prosimo, da znesek, ki ji ga želite nameniti, nakažete s pomočjo teh podatkov:

Župnijska Karitas Prevalje
Na Fari 44
2391 Prevalje

TRR: SI56 0487 0000 2867 408
Pripis: za družino Hojnik

Sesedel se je v čakalnici

Zgodba o njenem pokojnem možu je žalostna. Poslovil se je pri le 48 letih. “Zdravnica mi je rekla, da je srčna mišica počila v dolžini osem centimetrov. Ni bilo rešitve, tudi če bi prej kazal kake znake infarkta. To se mu je zgodilo celo v zdravstvenem domu, v čakalnici. Preden sem tisti dan šla v službo, sva še pila kavo. Pozneje je kuhal kosilo. Vmes se je slabo počutil in šel ležat. Odpravil se je k zdravniku. V čakalnici naj ne bi dolgo sedel, prijel se je za prsi in se sesedel,” pripoveduje vdova.

Zelo si želi urediti stanovanje, predvsem sobe za otroke. Kurjava je draga, saj ima hiša dve stari, potratni peči, ena je bila kupljena celo pred 40 leti. Mateja vstaja zarana, da segreje hišo. Pred kratkim se ji je za nameček pokvaril še avto. “Poskušam ‘šparati’, kolikor je mogoče,” se kislo nasmeji, upajoč na boljše čase. Naj ti pridejo tudi z vašo pomočjo. Hvala vam!

Tags:
dobrodelnostMartin Golob
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.