Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Mesto nedaleč stran od nas, kjer se nahaja največja zgodovinska orožarna na svetu

Graz

Boris Stroujko | Shutterstock

Klemen Oketič - objavljeno 17/02/23

Odpravil sem se k našim severnim sosedom in si ogledal mesto Gradec

Gradec nam je zelo blizu, približno 70 kilometrov severno od Maribora ob reki Muri. Glavno mesto avstrijske dežele Štajerske je drugo največje mesto v Avstriji in je nekoliko večje od Ljubljane.

Je univerzitetno mesto s starim mestnim središčem, vpisanim na Unescov seznam kulturne dediščine. Leta 2003 je bilo mesto evropska prestolnica kulture.

Ker nam je tako zelo blizu, se lahko vanj pripeljemo z vlakom, ki je dokaj hiter in udoben način za prihod v mesto iz Slovenije. Vlaki vozijo pogosto, železniška postaja v Gradcu sicer ni ravno v središču mesta, ni pa niti zelo daleč. Javni prevoz v mestu predstavljata avtobus in tramvaj, sicer pa središče ni veliko in je strnjeno ter po večini zaprto za ves promet.

Znameniti urni stolp

Nad središčem mesta se dviguje grajski grič Schlossberg s porušeno trdnjavo in urnim stolpom. Stolp je viden že od daleč in je simbol Gradca. Z njegovega vrha je nekoč imela požarna straža dober razgled čez vse mesto, da so lahko v primeru opaženega požara zagnali preplah z zvoncem v stolpu.

Še ena posebnost stolpa in njegove ure so kazalci. Urni kazalec na stolpu je tisti daljši, da je bil bolje viden z večje razdalje. V preteklosti, ko je bila to ena redkih ur v mestu, je bil podatek o uri bolj pomemben kot o minutah.

Pod gričem so številne majhne ulice in trgi, na uličicah pa veliko butikov in trgovin s spominki. Na enem od trgov – Glockenspielplatzu − je v pročelju hiše nameščena ura, glockenspiel, z lutkama dekleta in moškega v narodnih nošah, ki se trikrat na dan, ob 11.00, 15.00 in 18.00, za kratek čas prikažeta in zaplešeta.

Sprehodite se skozi mesto s pomočjo fotografij:

Gotska katedrala

V zgodovinskem središču mesta je gotska katedrala, ki jo je v 15. stoletju dal zgraditi Friderik III. Habsburški. Zunanjost danes v glavnem enobarvne katedrale je bila v preteklosti precej bolj slikovita, saj so bile na zidovih freske. Ostala je le še freska z nadlogami iz obdobja, ko je Gradec prizadela kuga, in ki prikazuje kobilice, vojno in črno smrt.

Poleg katedrale stoji velik mavzolej cesarja Ferdinanda II. z umetelno poslikanim stropom. Nasproti graške katedrale je grad, kjer je še več prostorov deželne vlade. V gradu je obiskovalcem dostopno zanimivo, edinstveno dvojno polžasto stopnišče. “Stopnišče sprave” je sestavljeno iz dveh nasprotujočih si spiral, ki se na kratko srečata v vsakem nadstropju.

Revija za popotnike

Celoten prispevek je bil najprej objavljen v reviji Svet in ljudje. Gre za prvo slovensko turistično popotniško revijo, namenjeno vsem, ki radi odkrivate svet. Letno izide šest dvojnih številk, svoj izvod lahko naročite na tej povezavi.

Središče mesta se nadaljuje v ravnici, južno od grajskega griča na levem bregu Mure. Tu je v veliki renesančni zgradbi dom štajerskega deželnega parlamenta, Landhausa, z deželnimi uradi, pa tudi glavnega turističnega urada, kjer ima prijazno osebje veliko vsakovrstnih informacij o mestu.

Možno si je ogledati še veliko dvorišče, kjer v božičnem času postavijo jaslice iz ledu. V zgradbi domuje tudi orožarna, Landeszeughaus, ki si jo lahko obiskovalci ogledamo in je največja zgodovinska orožarna na svetu z več kot 32.000 kosi najrazličnejšega hladnega in strelnega orožja ter obrambnih orodij iz časa med 15. in 18. stoletjem. V tem obdobju je bila dežela skoraj ves čas v sporu z osmanskim cesarstvom in upornimi Madžari, zato so si v Gradcu priskrbeli zelo velike količine orožja.

Muzej moderne umetnosti

Na desnem bregu reke Mure je Kunsthaus Graz, muzej moderne umetnosti, ki je bil zgrajen, ko je bil Gradec evropska prestolnica kulture. Stavba muzeja je zelo zanimiva in izstopajoča, saj je fasada obdana z zaobljenimi plastičnimi elementi modro-zelenkaste barve. Pod fasado je nameščenih veliko luči in muzej ponoči lepo zasije v soju ne premočne svetlobe. Luči pa lahko izpisujejo tudi svetlobne napise. Kljub temu, da je nenavadna, pa stavba ni zelo velika in ne deluje kot moteč tujek v mestu.

V istem obdobju kot muzej je bil zgrajen tudi bližnji Murinsel, to je umetni plavajoči “otoček” na Muri, ki je videti kot velika skleda ali morska školjka sredi reke. Z dvema mostovoma je diagonalno povezan z obema bregovoma reke.

Ogledal sem si še novo galerijo Joanneumsviertel z deli sodobnih umetnikov in ustvarjalcev, ki so delali v 19. in 20. stoletju. Galerija je v poslopju na robu mestnega središča in je del deželnih umetnostnih galerij Universalmuseum Joanneum z dvanajstimi lokacijami po celem mestu.

Tags:
izlet
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.