Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 otroških svetnikov, ki niso bili mučenci

statue francisco marto

Urbex Travel | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 26/02/23

Poleg Frančiška in Jacinte Marto častimo še nekaj svetih otrok in mladostnikov, ki niso umrli zaradi vere

Mlada svetnika iz Fatime, Frančišek in Jacinta Marto, sta do zadnjega diha izkazovala neverjetno vero in predanost evharistiji, predstavljata pa del zelo majhne skupine mladih svetnikov v Katoliški cerkvi, ki zaradi svoje vere niso bili mučeni.

V nadaljevanju spoznajte nekaj resnično navdihujočih mladih svetnikov, ki so v svojem kratkem življenju pokazali veliko ljubezen do Boga, njihova smrt pa je odražala njihovo močno vero.

Sveta Frančišek in Jacinta Marto

Mladim pastirjem iz Fatime na Portugalskem se je prikazala Devica Marija. Čeprav so bili bratec in sestrica ter njuna sestrična Lucija nepismeni, so uspeli prepričati pristojne o resničnosti svojih videnj. Frančišek in Jacinta sta svoje kratko življenje po prikazovanjih posvetila Bogu. Po prvi svetovni vojni sta zbolela za špansko gripo in trpela do smrti, vendar sta svojo bolečino darovala za grešnike. Jacinta je bolezni podlegla pri devetih, njen brat pa pri desetih letih.

Blažena Chiara Badano

Chiara Luce Badano je bila italijanska dijakinja, ki je ljubila Jezusa in je rada služila drugim. S svojim vedenjem je želela biti zgled drugim. Ko je zbolela za kostnim rakom, je raje čutila bolečino, da bi se približala Jezusu. Njeno življenje je bilo polno ljubezni do Boga in vseh, ki so jo obkrožali. Umrla je pri 18 letih in navdihnila vse, ki so jo poznali in slišali njeno zgodbo.

Sveti Dominik Savio

Ta mladi svetnik, ki ga je učil sveti Janez Bosko, je že pri štirih letih razvil takšno vero, da je starše spodbujal k molitvi. Dominik je vse življenje kazal izjemno predanost in se zavedal, kako pomembno je na majhne načine pomagati drugim. Po prvem obhajilu je Dominik želel samo služiti Bogu, vendar je bil bolehen otrok. Ko je Bogu posvetil svoje življenje, je umrl, star komaj štirinajst let.

Dominik je lep zgled vsem, da lahko tudi služenje Bogu pri vsakdanjih opravilih privede do svetništva.

Blaženi Carlo Acutis

Carlo Acutis, znan kot sveti “piflar”, ki je bil za blaženega razglašen leta 2020, je zgled današnji mladini. Svojo strast do evharistije in računalniške spretnosti je združil pri katalogiziranju evharističnih čudežev z vsega sveta. Tudi ko je zbolel za levkemijo, mu je uspelo ohraniti vedrega duha in se posvetiti svojemu poslanstvu. Hudi bolezni je podlegel v starosti 15 let.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.