Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Ima 93 let in študira na fakulteti: “Nikoli se ne nehajte učiti!”

najstarejsa studentka

Facebook Anika Wells MP | zajem zaslona

Tina Martinec Selan - objavljeno 02/03/23

"Tudi ko dosežeš določeno starost, se življenje ne ustavi"

Da nikoli ni prepozno za širjenje obzorij, nova znanja in celo študij, dokazuje najstarejša študentka na avstralski univerzi. Gospa Val Fell je stara 93 let in obiskuje študijski program, ki se specializira za skrb za bolnike z demenco.

Negovala je dementnega moža

K temu jo je spodbudila lastna izkušnja. Njen mož Ian je namreč leta 2006 zbolel za demenco in Val je skrbela zanj štiri leta, preden je moral oditi v dom za ostarele in je leta 2013 umrl. Val je bila zelo razočarana nad pomanjkanjem znanja, empatije in pomoči njunih prijateljev in znancev, ki o demenci niso kaj dosti vedeli.

Zato se je pridružila avstralski državni organizaciji Alzheimer’s Australia in organizirala skupino, ki se srečuje vsako leto. Na desetih letnih dogodkih, ki so jih organizirali do sedaj, so se zvrstili številni predavatelji in delavnice, dogodek pa omogoča ljudem, ki se na kakršenkoli način srečujejo z demenco, da se povežejo, spletejo vezi in poznanstva. Prizadeva si za zmanjšanje stigme, ki je povezana s tem, da je človek “star” ali ima demenco.

Val je rada na tekočem z vsem, kar se dogaja na področju demence, zato se konstantno izobražuje. Poleg spletnih predavanj in gostovanj, na katere je bila povabljena, je tudi ambasadorka svoje države na področjih, ki se ukvarjajo s staranjem in nego starejših oseb. Od Avstralije je prejela tudi red za posebne zasluge na področju, kjer je aktivna.

“Mladi, do nas starejših se obnašajte normalno, ker to tudi smo”

Val, ki se je rodila leta 1929 v Sydneyju, je odraščala kot osmi izmed enajstih otrok in je prvič diplomirala leta 1946 iz matematike. Leta 1955 se je poročila, z možem pa sta imela štiri otroke. Ko so malo zrasli, se je spet vrnila v službo, in sicer k poučevanju matematike. Njena mama je dočakala 100 let. Val še vedno živi sama in sama skrbi zase. Predavanj na fakulteti se večinoma udeležuje prek spleta, čeprav kdaj pa kdaj tudi odide na fakulteto, kjer sreča svoje kolege, ki bi lahko bili njeni pravnuki.

Val pravi: “Dandanes mnogi mislijo, da ko dosežeš določeno starost, nimaš več nobene pomembne vloge v življenju. Pravzaprav pa je ravno nasprotno. Tudi ko dosežeš določeno starost, se življenje ne ustavi. Zdi se mi, da moraš z leti premisliti, kaj vse še lahko storiš, in se ne osredotočati na to, česar ne moreš.”

Večkrat jo zmoti neprimeren odnos mlajših do nje in do dejstva, da je že stara. Pripombe, kot so “Ste si že uredili mesto v domu za ostarele?” ali “Ali sploh še vidite brati?”, se ji zdijo neprimerne. Prav tako dejstvo, da bi ji natakarji najraje prinesli topel čaj namesto kozarca vina, ki ga naroči ob kosilu.

https://www.facebook.com/AnikaWellsMP/posts/pfbid02vLbPvUDEpaeuRRfS3oFGEHequXmv8bkKvQKpwjXMh2FMnFzyp6otWus4UZdDUXHRl

Za mlade ima Val sporočilo: “Rada bi spomnila mlade, da se bodo nekoč tudi oni postarali. Ne veš, kako bo, zato ne obračaj hrbta starejšim. Z njimi se pogovarjaj normalno, kajti taki tudi so. Starejši ljudje smo pač normalni ljudje, ki živimo nekaj let več od tebe.”

Treba se je učiti celo življenje in biti na tekočem

Val se zdi aktivno življenje, polno učenja, zelo pomembno za mentalno in telesno zdravje. Prvi računalnik, ki ga je videla v svojem življenju daljnega leta 1954, je zasedel celotno nadstropje stavbe, zdaj pa lahko svoj prenosnik pospravi v torbico. Aktivno sledi tehnologiji in jo tudi uporablja, saj spremlja spletna predavanja in vzdržuje mnoge stike tudi s pomočjo tehnologije, pripravlja predstavitve v Powerpointu in tako dalje.

Tako je zaposlena z vsemi članstvi, odbori in skupinami, v katerih sodeluje, da ji zmanjkuje časa za vse. “Od nekdaj je bila taka,” se spominja eden izmed njenih štirih otrok, sin Gordon. “Takšna je njena normalna hitrost in mislim, da se ne bo nikoli ustavila.” Val ima pet vnukov, tudi nekaj pravnukov, njena družina pa je zanjo velik vir ponosa in veselja.

In še Valin nasvet za dolgo, aktivno in zdravo življenje? “Učenje je odlično za um in telo. Vedno spodbujam ljudi, naj se nikoli ne nehajo učiti. Vedno si poiščite nekaj, kar lahko počnete, pa naj bo to doma, v soseski, v kakšni skupini, ki se ji priključite … Ne pijte preveč alkohola, s kozarcem vina pri večerji pa ni nič narobe. Ne jejte preveč, pazite na prehrano. Bodite aktivni in zdravi. Zdrav um prispeva k zdravemu telesu in zdravo telo spodbuja zdrav um.”

Tags:
šolastarost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.