Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Ganljiva velikodušnost 12-letnika opozarja na stisko ostarelih v današnjem času

elderly man and woman

Henk Vrieselaar | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 05/03/23

Olly navdušuje s svojo dobrosrčnostjo in nam ponuja predlog, na kaj se lahko osredinimo v letošnjem postu

Spletni portal Wales Online je na družbenih omrežjih nedavno objavil čudovito dobro delo, ki ga je opravil 12-letni deček Olly. Čeprav o šolarju ne vemo veliko, je njegovo velikodušno srce pritegnilo veliko pozornosti po vsem svetu.

V kratki objavi na družbenem omrežju Facebook lahko preberemo, kako si je Olly z žepnino, s katero je babica nagradila njegovo lepo vedenje, želel privoščiti skromen priboljšek, ko je opazil starejšo žensko v stiski.

Deček je s svojimi dragocenimi petimi funti (malce manj kot šest evrov) kupoval energijski napitek, ko je videl, da upokojenka nima dovolj denarja za nakup hlebca kruha. Olly je s kovanci od svoje žepnine ženski v stiski plačal kruh.

V pristnem duhu dobrosrčnosti Olly svoji družini o tem ni rekel niti besede, saj se mu njegovo dejanje ni zdelo “nič posebnega”. Šele ko je neka druga stranka iz trgovine na družbenih omrežjih delila, čemu je bila priča, je za to izvedela tudi Ollyjeva mama.

Ljudje so seveda hitro komentirali, kako čudovit in kako skrben je mladi Olly. In deček je resnično odličen zgled za današnjo mladino, saj je pokazal sočutje in empatijo do bližnjega v stiski.

Toda, so poudarili številni uporabniki družbenih omrežij, strašljivo je dejstvo, da si starejša ženska ni zmogla privoščiti ene izmed osnovnih življenjskih potrebščin.

Če se lahko od Ollyja česa naučimo, je to naslednje: ko se ukvarjamo z lastnim življenjem, bodimo vedno pozorni tudi na sočloveka v stiski. Zavedati se moramo, da obstaja generacija starejših ljudi, ki so morda preponosni, da bi sami prosili za pomoč, in bodo jesen svojega življenja prebili v strahu, da se ne bodo mogli ogrevati ali si privoščiti dovolj hrane.

Zato predvsem v letošnjem postnem času premislimo o tem, da bi darovali sredstva za pomoč ostarelim, morda odnesli košarico hrane starejšemu sosedu, za katerega menimo, da bi jo potreboval, ali pa se kot prostovoljci nekaj časa posvetimo oskrbovancem doma starejših občanov in jim naklonimo nekaj svojega časa.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
dobrodelnostotroci
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.