Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Od pihanja mehurčkov do ribolova na tekaški stezi. Terapevt na igriv način spodbuja starostnike, da ostajajo aktivni

joel kruisselbrink

bewegen.is.leven | Instagram

Katarina Berden - objavljeno 07/03/23

"Upam, da bodo posnetki navdihnili ljudi, da bodo začeli telovaditi s svojim očetom, mamo, dedkom ali babico"

Joël Kruisselbrink je gibalni terapevt, zaposlen v domu starejših občanov v Rotterdamu na Nizozemskem. Njegov moto je, da je gibanje življenje. Zato je v domu, kjer je zaposlen, uvedel prav posebne športne aktivnosti, s katerimi krajša dneve starostnikom, ki tam prebivajo.

Ker mu ne manjka motivacije in domišljije, mu je uspelo, da so starostniki v njegovem domu postali bolj sproščeni, aktivni, nekateri so znova našli voljo do življenja. Na svojem profilu na Instagramu objavlja posnetke nasmejanih starostnikov, ki sodelujejo v najrazličnejših aktivnostih in igrah.

Gibanje je ključno za razvoj in zdravje človeka. To ne velja le za otroke in odrasle v “najboljših letih”, ampak tudi za starejše. Prav zanje je gibanje izjemno pomembno. Enakega mnenja je tudi Jöel, ki dobro ve, kako ključno je gibanje za to starostno skupino.

“Starostniki, ki se ne gibajo, postanejo manj motivirani, velikokrat jim je dolgčas ali so osamljeni. Možgane je treba aktivirati. Poleg tega se vrne in povečuje veselje do življenja, ko vstaneš iz postelje in počneš različne stvari. Moč igre je velika,” pravi Joël.

Ko je začel delati v domovih za ostarele, je srečal ogromno starejših, ki so bili premalo stimulirani in so vse dni ležali na posteljah. Na podlagi raziskav je prišel do podatka, da je ponekod več kot 70 odstotkov oseb v domovih za ostarele neaktivnih.

Razmišljal je, kako bi motiviral starostnike. Ko jih je povabil, da se mu pridružijo v telovadnici, niso bili preveč zagreti. Začel je uporabljati preproste materiale in pripomočke. Prinesel je ventilator, ga prižgal in začel vanj pihati mehurčke. Ne da bi jim dal kako navodilo, so začeli pokati mehurčke, ki so leteli proti njim.

Opazil je, da jih preproste igre, kot je bila ta, zabavajo, sprostijo in motivirajo za gibanje in druženje. Od takrat naprej je organiziral veliko podobnih iger. Za vsakega od njih poskuša poiskati nekaj, kar bi ga dodatno motiviralo ali spomnilo na pretekle hobije, vključevalo talent, ki ga je imel nekoč in se morda v manjši meri še vedno lahko izrazi.

Kot je razvidno s posnetkov, se vsi skupaj zelo zabavajo. Tekmujejo v zračnem hokeju, boksanju, žoganju, ribolovu in drugih igrah.

View this post on Instagram

A post shared by Joël | BEWEGINGSAGOOG | (@bewegen.is.leven)

Zgodbe o uspehu

“Henk je bil ves dan v svoji sobi. Ležal je na postelji in na balkonu kadil cigareto. Od njegove hčere sem slišal, da je bil nekoč frizer, zato sem si izmislil vajo s fenom. Poznal je nastavitve sušilnika za lase: toplo, hladno, turbo. Vse je bilo v dolgoročnem spominu. S pomočjo sušilnika sva se začela žogati in se igrati. Pridružili so se tudi drugi stanovalci. Pozneje sem izvedel, da je sam od sebe prišel iz svoje sobe in nekoga povabil na kavo. Še vedno se mi naježi koža, ko pomislim na to. Ravno zato to počnem.”

Podoben uspeh je dosegel z gospodom Gerardom.

“Gerard je bil osamljen in ni nikoli prišel v vadbeni prostor. Skupaj s pripravnikom sva se domislila vaje na tekaški stezi. Gerard je namreč v preteklosti popravljal tekoče trakove v tovarni rude, poleg tega pa je rad ribaril. Na tekaško stezo smo namestili rekvizite, ki jih je moral uloviti s palico. Dobro mu je šlo. Pred tem najin pogovor ni šel dlje od ‘Dober dan’ in ‘Na svidenje’, po tem pa je začel sam pripovedovati zgodbe iz svoje preteklosti.”

Jöel pove, da je vesel, da si njegove posnetke ogleda vedno več ljudi. “Upam, da bodo posnetki navdihnili ljudi, da bodo začeli telovaditi s svojim očetom, mamo, dedkom ali babico. Hoja je sicer dobra, vendar lahko čez nekaj časa postane dolgočasna. Na voljo je veliko tehnologije, veliko pa lahko naredimo že samo s pripomočki za dom, vrt in kuhinjo.”

Tags:
starost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.