Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 izvirnih načinov, kako poskrbeti za mamico z novorojenčkom

young mom holding newborn

Ground Picture | Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 03/04/23

Ali poznate kakšno mamico, ki pričakuje ali je ravno dobila otroka? Morda potrebuje prav kakšno izmed naštetih stvari

Ali morda poznate mamico, ki pričakuje otročička? Mamico, ki je pravkar posvojila otroka? Če lahko, se oglasite proti koncu nosečnosti in novopečeni mamici pomagajte ugotoviti, kaj potrebuje.

Težko je natančno vedeti, s čim bi ji najbolje pomagali: v preteklih letih sem opazila, da so mamice prosile za zelo različne stvari. Če boste nekatere od naštetih stvari ponudili kot možnost, vam kakšna izmed njih morda pride prav.

1Vlak prijateljstva

Ena od mojih prijateljic je namesto pomoči pri obrokih prosila za pomoč v prijateljstvu. Ko se je njen mož po očetovskem dopustu vrnil na delo, je prosila, naj prijateljice ob delavnikih dopoldne z njo preživijo nekaj ur, popijejo skodelico kave in poklepetajo.

Vedela je, da je bila v preteklosti po porodih preobremenjena in osamljena, zato se je domislila vlaka prijateljstva. Mislim, da je to čudovito darilo, za katerega lahko prosimo v svetu, v katerem je težko najti povezanost v resničnem življenju!

2Dogodivščine za starejše sorojence

Ima kdo od vaših znancev še druge otroke, ki bi potrebovali kakšno dogodivščino, mamica in očka pa bi nujno potrebovala malce počitka? Ponudite jim, da kakšno popoldne ali večer otroke odpeljete na igrala ali na sladoled. Na ta način bodo starejši otroci deležni dodatne pozornosti in zabave, mamica pa se bo za kakšno minuto ustavila, si odpočila ali opravila kaj nujnega.

3Dar čiščenja

Ali se lahko oglasite pri mladi družini in mamici pomagate zložiti perilo, morda pomesti in posesati? Ena od mojih prijateljic ima družino s številnimi prehranskimi omejitvami, zato je prosila, da bi ji naše občestvo namesto z obroki pomagalo s prijateljskim druženjem in pomočjo pri čiščenju. Ponudila je datume, ko so se ljudje lahko povezali in se oglasili kot skupina: ena mamica je pomagala počistiti hišo, druga pa je zabavala vse navzoče otroke.

4Dejanske otroške potrebščine

Mamice s prvim novorojenčkom običajno potrebujejo nekaj dejanskih potrebščin za svojega otročička. Če mamica, ki jo poznate, pred prihodom novega družinskega člana nima zabave za novorojenčka, poiščite prijateljico ali dve, ki ji bosta vsaj z nečim pomagali, da se bo počutila pripravljeno.

Stekleničke in/ali potrebščine za dojenje, plenice, avtomobilski sedeži in preprosta posteljica so običajno najbolj bistvene stvari, ki jih mamica potrebuje. Vozički, hojice ali stolček za hranjenje so prav tako koristni predmeti: ker so to večje in dražje stvari, se morda lahko v družbi dogovorite za skupno darilo.

5Moralna podpora

Ne glede na to, kaj bo mamica prosila, pa vsaka ženska v tem položaju potrebuje družbo oz. nekoga, ki malce preveri, kako ji gre. Pošljite sporočilo ali pokličite, samo da ji zaželite dober dan, prosite za kakšno fotografijo otroka ter v pogovoru ponudite svojo podporo prijateljstva in naklonjenosti.

In če mamica trdi, da je popolnoma v redu, da ničesar ne potrebuje, lahko osebno jamčim: brez slabe vesti ji prinesite ducat domačih kolačkov. Ne glede na to, kaj boste storili, je pomoč in podpora mamicam, ki jih srečujete, odličen način, da pomagate graditi kulturo, ki je naklonjena življenju. Sveta družina, prosi za nas!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
materinstvorojstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.