Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

“Preizkušnja in trpljenje sta potrebna, da lahko občutimo radost, veliko noč”

Jelena-Cerovic-Neza-Zekovec-Tadej-Ogorevc-1.jpg

Siniša Kanižaj

Helena Rozman - Lojze Grčman - objavljeno 06/04/23

Katoličanka, pravoslavka in protestant o tem, kaj jim pomeni biti kristjan in kako praznujejo največji krščanski praznik, veliko noč

V tokratni oddaji Reflektor smo gostili tri kristjane različnih cerkva. Mlade, ki trdno stojijo za svojo odločitvijo sledenja Jezusu. Kot kristjani različnih cerkva imajo seveda različna verovanja, eno pa jim je skupno: naš Oče, ki je poslal svojega edinorojenega Sina, da bi nas odrešil. In nam zapustil tudi svetega Duha.

V Družinin studio smo povabili pravoslavno kristjanko Jeleno Cerović, katoličanko Nežo Žekovec in protestanta Tadeja Ogorevca.

Kje se odraža veličina kristjanov?

“Mi, ki se zavedamo, da je Jezus umrl in vstal za nas ter nam odprl vrata v nebesa, lahko v svet širimo več veselja. Zavedamo se, da smo ljubljeni Božji otroci. Ne glede na to, kaj se dogaja v svetu in kako drugi gledajo na nas, imamo nekoga, ki nas ima tako zelo rad. Četudi je včasih videti, kot da bi bili sami. To je glavna razlika med nami in neverujočimi,” je Neža poudarila držo veselja: “Brez zavedanja, da je nekdo vedno z mano in da pazi name, bi težje šla skozi življenje.”

Oglejte si celotno oddajo Reflektor:

“V sprejemanju, da ne morejo biti vsi ljudje enaki, se odraža človekova in kristjanova veličina,” se je glasila ena od Jeleninih misli z ekumenskim pridihom. Vsem trem vejam krščanstva pa je skupna najpomembnejša točka – Jezus Kristus, kar je pomenljivo izpostavil Tadej: “Pomembno je iskati Resnico, tisto, ki nas povezuje – Kristusa. On je središče moje vere. Kdor mu sledi, je moj brat in sestra v veri.”

Misli, ki se bodo zapisale v srce:

Kdo so naši gostje?

Jelena Cerović je 25-letna pravoslavna kristjanka, ki jo je v Slovenijo pritegnil študij, ki ga je začela na daljavo. Tukaj študira menedžment za zdravje na Fakulteti za organizacijske vede. Obiskuje pravoslavno cerkev v Kranju, kjer poje v zboru, pleše pa tudi folkloro v Prosvetnem kulturnem društvu Sava.

Neža Žekovec je 23-letna katoličanka. Je tudi poročena žena in mamica trimesečni deklici. Zaključuje še študij specialne pedagogike, z možem živita v Ljubljani, znotraj Katoliške cerkve pa je aktivna kot vodja skavtov, prav tako vodi tudi cerkveni pevski zborček in bend FZL.

Tadej Ogorevc je 23-letni protestant, ki se je že odselil od doma. Študira ekonomijo, zato čez teden živi v Ljubljani, ob koncih tedna pa obiskuje Evangelijsko krščansko cerkev v Kopru, znotraj katere vodi tudi mladinsko skupino in slavljenja.
oddaja-reflektor-47-7.jpg

Odgovor na ključno vprašanje

Beseda je seveda tekla tudi o trpljenju. Brez njega ni velike noči. Ravno s to tezo je Jelena tudi odgovorila na naše večno vprašanje, ko se v življenju pojavi težka situacija: “Trpljenje je kot pričakovanje radosti v času posta. Preizkušnja in trpljenje sta potrebna, da lahko občutimo radost, veliko noč.”

Kaj pomeni biti kristjan?

Jelena: “Bodimo ljudje, ne le ko nam je lepo in dobro, ampak tudi v težkih situacijah. Bodimo ljudje in potem bomo pravi kristjani.”

Neža: “Povedati na glas, kaj je prav in kaj ni. Pomagati, sprejemati, biti usmiljeni. To je veliko več vredno, kot da smo videti pobožni. Ne bi rada koga pohujšala, ampak veliko bolje se mi zdi, če greš dvakrat na teden v cerkev in živiš krščansko izročilo, kot pa vsak dan in biti v cerkvi nekdo, ki je zagledan sam vase in neprijazen do ljudi.”

Tadej: “Umirati samemu sebi in živeti v Kristusu in zanj. Pomembno je živeti evangelij – ne glede na našo nepopolnost – po svojih najboljših močeh in s pomočjo Jezusa.”

Tags:
Oddaja Reflektorvelika noč
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.