Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Učitelj svoje učence vsak dan nosi čez reko, da lahko pridejo k pouku

Professor carrega estudantes nas costas para atravessar rio

Twitter / La Latina Noticias

#image_title

Ricardo Sanches - objavljeno 08/05/23

Učitelj, tudi sam oče dveh otrok, to počne z veseljem, saj se zaveda pomena izobraževanja

Prizor se ponovi vsak dan ob približno 7. uri in 20 minut: Ángel Carrasco, osnovnošolski učitelj, pobere pet svojih učencev in jih enega za drugim na hrbtu prenese čez reko San Juan, da lahko odidejo k pouku.

Pol ure pozneje na enak način pomaga še trem učencem, ki morajo z enakim namenom prečkati drugo reko. Odvisno od krajevnih padavin je voda sicer plitva, vendar teče hitro, včasih pa je globlja kot pol metra, zato otroci ne morejo sami varno prečkati reke.

Šola, na kateri poučuje omenjeni učitelj, je v mestu Arequipa v Peruju in leži na podeželju, na območju, ki ga obdajajo naravne zemljepisne ovire. Kadar je mogoče, učitelj prosi mimoidoča vozila, da mu pomagajo spraviti otroke čez reko, vendar je to bolj izjema kot pravilo. Ko se šolski dan konča, postopek ponovi v obratni smeri.

Carrasco je za krajevni tisk povedal, da mu voda včasih sega do pasu. Ob dnevih z močnimi tokovi se morajo zaradi varnosti vsi držati vrvi. Včasih je preprosto prenevarno, da bi sploh poskušali.

“To je nekaj, kar resnično počnem z veseljem, saj se starši trudijo, da bi se njihovi otroci učili. Tudi sam sem oče dveh otrok in ne bi si želel, da bi zaradi kakšnega dejavnika, kot je recimo vreme, zamudili možnost za šolanje,” je pojasnil Carrasco.

Učitelj je dal pobudo, da bo učence na hrbtu nosil prek reke, ko je opazil, da so zaradi prečkanja zamudili veliko ur pouka. Številni starši svojih otrok ne morejo spremljati na poti v šolo, ker so tisti čas že v službi.

V videoprispevku, objavljenem na družbenem omrežju Twitter (v španskem jeziku), si lahko ogledate, kako učitelj učence nosi čez vodo:

Več izzivov in spodbud

Po prečkanju reke imajo učitelj in učenci še druge izzive. Šola, ki jo obiskujejo, ima le najosnovnejšo vodovodno napeljavo in nima pitne vode, prav tako nima dostopa do interneta, temveč le elektriko. Vendar je pomen izobraževanja večji od vseh naštetih ovir in otroci ohranjajo svojo motivacijo za učenje.

Velik navdih zanje je pravzaprav kar junaški učitelj Ángel, ki se zaveda, da mora njegova vloga pogosto preseči okvire šolske učilnice.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
šola
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.