Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Sveto pismo nas spominja, zakaj so besede resnično pomembne

single parent mother comforting sad small sullen kid daughter

fizkes | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 12/05/23

Ta pomemben svetopisemski navedek moramo resnično vtisniti v zavest sebi in svojim otrokom

Gotovo ste že slišali staro frazo, ki pravi, kako nam “palice in kamni lahko polomijo kosti, besede pa nam ne morejo škodovati”.

Ta rek smo verjetno že vsi kdaj uporabili, ko smo bili deležni besed, ki človeka prizadenejo, da bi se na koncu vendarle počutili dovolj močne za soočenje z bolečino, ki so jo te besede prinesle.

Toda če smo resnično iskreni, lahko te boleče besede, izrečene ali zapisane, zelo dolgo ostanejo z nami. Pravzaprav ne gre zgolj za besede, ki jih slišimo, temveč tudi za način, kako jih izrečemo, saj je ta lahko prav tako škodljiv.

To je izpostavljeno v stavku, ki ga najdemo v Svetem pismu:

Udarec s šibo naredi krvavo marogo, udarec jezika pa bo polomil kosti. (Sirah 28,17)

To je zelo koristen opomnik, ki ga je dobro upoštevati, ko izbiramo, kaj bomo povedali drugim, še posebej v svetu družbenih omrežij, kjer so ljudje lahko pretirano “glasni” tudi v pisni obliki.

Prav tako je pomembno, da svojim otrokom povemo, kako morajo vedno premisliti o posledicah tega, kar izrečejo svojim prijateljem, družini in sošolcem.

To lahko storimo z uporabo drugega starega praktičnega nasveta: povabimo jih, naj desetkrat obrnejo jezik v ustih, preden spregovorijo prvo besedo. (To se posebej dobro obnese pri otrocih, saj so jim preproste in neposredne tehnike lahko v precejšnjo pomoč.)

Lahko jim predlagate tudi naslednje: če želijo povedati nekaj, kar ni posebej lepo, naj pomislijo, kako bi se počutili, če bi bili sami prejemniki teh besed. Tudi na takšne nasvete se otroci dobro odzivajo, saj pogosto premišljujejo o svojih občutkih.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
Sveto pismovzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.