Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Je najin šestletnik zrel za vstop v šolo?

portrait of a smiling little brunette boy in a blue T-shirt playing outdoors

Kristina Igumnova26 | Shutterstock

Andreja Poljanec - objavljeno 20/05/23

Bolj kot šola šestletnika zanimajo igra, šport in druženje

Vprašanje bralcev:

Spoštovani, letos naj bi šel v šolo naš drugorojenec, rojen na začetku decembra. V šolo sva ga z možem sicer vpisala, saj so psihološki testi pokazali primerno zrelost. Vendar postajava vedno bolj negotova glede pravilnosti te odločitve. Fant je namreč zelo igriv, močno živi v svetu domišljije, je tudi kar pogosto bolan. Za učenje ni motiviran, zanimajo ga le igra, šport, druženje ipd. Letos smo dobili še novorojenčka, kar je tudi zamajalo naš sistem. Hvaležna bova za dodatno mnenje.

starši bodočega prvošolca 

Odgovarja Andreja Poljanec, zakonska in družinska terapevtka:

Dragi starši! Iskrena hvala za izraženo občutljivost. Res je, da so otroci v šolo povabljeni v zgodnjih letih, ko so še zelo igrivi in ne povsem zreli za spoštovanje mnogih pravil, ki jih zahteva šola. Fantje glede tega celo zaostajajo za dekleti.

Najprej je dobro, da se zavedata, da se ne moreta odločiti napačno. Lahko pa se odločita po svojih najboljših močeh in to je dovolj dobro. Dragoceno je, da se odločata skupaj, saj otroka doživljata z različnih perspektiv, poleg tega se z izražanjem različnih skrbi povezujeta.

Pomembno je, da odločitev sprejmeta skupaj, da se ne bi kdo od vaju pozneje počutil neprijetno, če bi kadarkoli karkoli obžalovala. Tako bosta skupaj pomirjena in se bosta manj obremenjevala z opazkami družbe, ki pogosto sledijo, če se odločimo drugače, kot se pričakuje.

Ob novorojenčku lahko razmišljata v smeri, ali bi sina morda celo lažje uvajali, ko boste na porodniškem dopustu, ali bi to leto raje izkoristili za poglabljanje povezanosti v družini? Kar zadeva bolehanje, bi se verjetno otrok v enem letu doma še okrepil in pozneje ne bi imel toliko “lukenj” v nadomeščanju snovi.

Dobro je tudi preveriti, ali gredo vsi otroci iz vrtčevske skupine v šolo ali kdo ostane v vrtcu? Ali gredo v isto ali v različne šole? Ali bi bil prikrajšan, če bi zaostal za njimi? Ali ima rad vzgojiteljico, pri kateri je trenutno? Kdo bi zanj skrbel naslednje leto? Ali otrok rad hodi v vrtec ali mu postaja dolgčas? Si morda želi v šolo ali se ji celo upira? Vsekakor bo čez leto dni tudi zrelejši, bolje bo sledil pravilom …

Otrok bo ne glede na to, kdaj ga bosta vpisala v šolo, najbolj od vsega potreboval starša, ki zmoreta z občutljivostjo spremljati njegov razvoj in presojati, kaj bi bilo zanj najbolje, in ob tem premagovati svoje strahove, ne pa prav zaradi njih nasedati na vsiljevanje idej drugih.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
otrocišolastarševstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.