Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

To je le nekaj nezanemarljivih učinkov vere

Brain waves, thinking and concentration concept 3d rendering.

Illustration Forest | Shutterstock

Talita Rodrigues - objavljeno 27/05/23

Vera pomaga pri iskanju smisla in namena v našem življenju, kar samodejno vodi k boljšemu duševnemu in čustvenemu zdravju

Vera je nekaj, kar že tisoče let fascinira ljudi in je v središču pozornosti svetovnih kultur od začetka civilizacije. Znanost ob tem poskuša razumeti njeno naravo in kako vpliva na človekovo obnašanje.

V zadnjih desetletjih se je nevroznanost izkazala za dragoceno orodje za razumevanje odnosa med vero in človeškimi možgani. Eno od njenih glavnih odkritij je, da je vera povezana s specifičnimi področji možganov.

ROBOTICS
Preberite še:Vera ali znanost?

Slikanje nevronskih povezav v možganih kaže, da se, ko se ljudje ukvarjajo z verskimi praksami, kot je na primer molitev, aktivirajo predeli možganov, ki so povezani s čustvi, spoznavanjem in zaznavanjem.

To kaže, da je vero mogoče razumeti kot obliko možganske aktivnosti, dejavnosti, ki jo je mogoče spremljati in znanstveno preučevati.

3d rendering of a brain

Vera in duševno zdravje

Druga pomembna ugotovitev je, da lahko vera bistveno izboljša duševno in telesno zdravje ljudi.

Študije kažejo, da je lahko vera povezana z manjšim tveganjem za depresijo, tesnobo in drugimi težavami z duševnim zdravjem. Poleg tega lahko pozitivno vpliva na fizično zdravje, kot so manjše možnosti za bolezni srca, nižji krvni tlak in močnejši imunski sistem. Čeprav ni jasno, kako vera vpliva na te vidike zdravja, obstajajo dokazi o pomembnih učinkih.

Poleg tega lahko vera vpliva na način, kako ljudje obdelujejo informacije in sprejemajo odločitve.

Raziskave kažejo, da verni ljudje manj tvegajo in imajo bolj pozitiven pogled na življenje, tudi v najtežjih situacijah.

Pomen in namen

Verjeti v nekaj, kar presega tisto, kar vidimo, lahko ljudem pomaga najti smisel in namen v njihovem življenju, kar samodejno vodi k boljšemu duševnemu in čustvenemu zdravju.

Kakorkoli že, življenje in vse trpljenje, ki ga vsebuje, je mogoče prenesti le, če v nekaj verujemo. Vera je prepričanje, da je absolutno vse mogoče prenesti in celo premagati, če se ne bojimo verjeti v nekaj, kar presega tisto, kar lahko vidijo naše oči in naš razum.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedlain priredila Veronika Snoj.

Tags:
duševno zdravjeznanost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.