Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Skrivnost dolgega življenja 100-letnice: “Vsak dan se pogovarjajte z Bogom”

Elderly woman with walker

Marlinde | Shutterstock

Aleteia - objavljeno 03/06/23

Stoletnica Véronique Tellier je v pogovoru za časnik La Dépêche delila svoj recept, ki vključuje molitev in seveda veliko veselja do življenja

Obstajajo ljudje, za katere se zdi, da v sebi ohranjajo večni plamen mladosti, tudi ko jim čas postopoma jemlje svoj davek. Za to je odličen zgled Véronique Tellier, stara je 100 let.

Živahna gospa, ki živi v domu za ostarele v Montaubanu na jugu Francije, je v pogovoru za časnik La Dépêche, objavljenem v začetku aprila, razkrila svojo skrivnost dolgega življenja. To ni zdravilo za večno mladost ali čarobni napoj: Véronique se ponaša s trdno krščansko vero in iskrivim humorjem.

Rodila se je leta 1923 v Alžiriji, kjer je srečno živela do izbruha druge svetovne vojne, nato pa je morala s tisoči t. i. “Pied Noirs” [alžirskimi Francozi] prečkati Sredozemsko morje, da bi dosegla francosko obalo. Ta izkušnja ji predstavlja boleč spomin.

“Raje bi izgubila življenje kakor svojo vero”

Veronique je najhuje trpela ob smrti svoje 20-letne hčerke. Kljub temu je njena vera neomajna:

“To so rane, ki se nikoli ne zacelijo […] Kar me resnično drži pokonci, je vera. Vsak dan se pogovarjam z Bogom in doslej me ni še nikoli pustil na cedilu. Držite se Gospoda, nikoli ne boste razočarani. V žalostnih trenutkih se oziram k Preblaženi Devici [Mariji]: vedno je pokončna in samozavestna. Raje bi izgubila življenje kot svojo vero in zahvaljujem se usodi, da mi je namenila to duhovno bogastvo.

Ta energična stoletnica še zdaleč ni nedejavna, temveč ohranja dobro utečeno rutino, da bi ohranila telesno kondicijo in predvsem veselje do življenja: telovadba ob četrtkih, telefonski pogovori z bližnjimi in … vsakdanji obisk svete maše.

“Predvsem vsak dan hodim k maši! Ko pridem v cerkev, rečem Gospodu: naredila sem vse, kar si mi naročil, zdaj upam, da bom dobila prostor ob tebi.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
starost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.