Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Dominikanec v oddaji MasterChef: želi združiti pridiganje in kuhanje

Fray Marcos

dominicos.org

Fray Marcos

Merche Crespo - objavljeno 09/06/23

Brat Marcos je 44-letni dominikanec, ki je letos tekmoval v španski različici kuharskega šova MasterChef. Sanja o tem, da bi združil pridiganje s kuhanjem

Ko se je brat Marcos predstavil žiriji in tekmovalcem, je dejal, da želi združiti “pridiganje s kuhanjem”.

Med lonci in ponvami

Vse od začetka kuharskega šova je deloval v duhu besed Terezije Avilske, ki je govorila, da je Bog tudi “v loncih in ponvah”. Pri raznolikih kuharskih izzivih je bil dominikanec s svojimi jedmi vedno deležen pozitivnih ocen.

Evangelizacija in …

Brat Marcos v šovu ni samo pripravljal okusnih jedi, ampak je s svojimi dejanji pričeval, kako živeti evangelij.

Vsako jutro je blagoslovil celotno produkcijsko ekipo, kot tudi jedi, ki jih je tistega dne pripravil. “Ko se predaš Gospodovim rokam, je On tisti, ki opravi delo, na koncu pa smo mi delavci Njegove žetve,” pravi.

Ekipo je tudi obhajal in spovedoval, na začetku postnega časa pa jim je podelil obred pepeljenja.

… poroka slavnega kuharja!

Brat Marcos se je odločil, da predčasno odstopi od tekmovanja. Dejal je, da je zaradi več faktorjev začelo trpeti njegovo duhovno življenje.

Ekipa kuharskega šova je obžalovala njegov odhod. “Bil si sapica svežega zraka za ta program in televizijo,” mu je dejal znani španski kuhar in član žirije Pepe Rodríguez. Dodal je še: “Brat Marcos, bi poročil Jordija in njegovo dekle?” V mislih je imel svojega slavnega kuharskega kolega in člana žirije Jordija Cruza.

“Seveda!” je odgovoril dominikanec. Jordi se mu je približal in potrdil predlog z rokovanjem in močnim objemom.

Cerkev na prvem mestu

Sedaj se dominikanec vrača k temu, kar mu je najpomembnejše: k svojemu duhovniškemu poslanstvu v župniji sv. Petra Mučenika v Madridu. “Na prvem mestu je tu moja žena, ki je Cerkev,” pravi. Ob odstopu iz šova je tudi priznal, da je zelo pogrešal življenje v redovni skupnosti.

Dominikanec ima zagotovo posebno energijo, saj so mnogi uporabniki spleta že začeli iskati informacije o tem, “kje mašuje brat Marcos MasterChef” …

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
hranaredovniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.