Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

9 preprostih načinov, kako lahko rastemo v veri

Uśmiechnięta kobieta modli się na ulicy

Krakenimages.com | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 21/06/23

Če želite poglobiti svojo vero, si pomagajte s temi koristnimi nasveti

Včasih je malo težko in celo zastrašujoče, ko si prizadevamo, da bi poglobili svojo vero, obenem pa obvladovali naglico vsakdana, ki je že postala naša stalnica.

Če se želite bolj osrediniti na vero, vam bo morda v pomoč spodnji seznam opravil. In ne pozabite: kot pri vseh seznamih opravil lahko traja dlje časa, da boste odkljukali vsak zapis, zato naj vas ne zgrabi panika, če tega ne boste dosegli tako hitro, kot bi si želeli – zadovoljite se z majhnimi koraki!

1Vsako nedeljo pojdite k maši

Morda se vam to zdi samoumevno, toda včasih se vendarle lahko zgodi, da vam kakšen dogodek prepreči obisk nedeljskega bogoslužja. Poskrbite, da se vaš seznam nedeljskih obveznosti začne s sveto mašo, vse drugo pa lahko uskladite pozneje.

2Mesečna spoved

Redna spoved vam lahko pomaga, da se počasi približujete nebeškemu Očetu, saj ne gre zgolj za to, da priznate svoje grehe, pač pa da iščete in sprejemate Njegovo milost, kar vas tudi nenehno spominja na dejstvo, da vas Bog brezpogojno ljubi. Po spovedi se boste počutili nekoliko lažje, pripravljeni sprejeti vse, kar vam ponuja življenje.

3Vsakdanje molitve

Če le s težavo vsak dan namenite nekaj časa molitvi, obstajajo načini, kako lahko molitev vključite v svoj urnik, ne da bi pri tem zanemarili druge pomembne dolžnosti. Če ste recimo sredi prometa, si lahko vedno vzamete čas za molitev, in ko ste ravno pri tem, prosite tudi za varno pot! Še vedno pa velja, da nič ne more nadomestiti točno določenega časa, ki ga vsak dan namenite Bogu. Poskusite si za to prizadevati korak za korakom.

4Branje

Obstaja veliko knjig, ki za katoličane predstavljajo odlično branje. Sveto pismo je kot Božja beseda že samo po sebi uvrščeno v posebno kategorijo. Poleg tega pa obstaja še ogromno vrst duhovnega branja, od Katekizma katoliške Cerkve do knjig različnih svetnikov, ki vas lahko navdihujejo v vsakdanjem življenju, in celo književnih del, ki vas spodbujajo k ljubezni in dobroti.

5Vsak dan opravite delo usmiljenja

Obstajajo telesna in duhovna dejanja usmiljenja, ki jih v svojem dnevu zlahka opravite in vam ne bodo vzela preveč časa. Od tega, da poskušate odpustiti osebam, ki so vam storile krivico, do tega, da ponudite hrano tistim, ki jo potrebujejo.

6Preberite Božjo besedo tistega dne

To bo morda nekoliko težavno, če se počutite preobremenjene in v stiski s časom, vendar tudi to lahko dosežete postopoma. Vsakdanja Božja beseda je na voljo na spletu in v različnih aplikacijah. Premišljujte o prebranem!

7Molite rožni venec

Molitev rožnega venca je morda malce zamudna, lahko pa začnete z molitvijo desetke. To sčasoma nadgradite in še preden se boste dobro zavedali, se boste vsak dan z zaupanjem obračali k Božji materi Mariji.

8Bodite hvaležni

Lahko molite in ponudite svojo pomoč, pomembno pa je tudi, da se zavedate vsega, kar imate. Lahko izkazujete vsakdanjo hvaležnost in ob tem premišljujete o vseh stvareh, za katere ste v tistem dnevu hvaležni. To lahko zapišete v dnevnik ali pa o stvareh in dogodkih premišljujete v svojih molitvah. Ko boste enkrat cenili vse, kar imate, boste zagotovo tudi rasli v veri.

9Pridružite se krajevnemu katoliškemu občestvu

Lepo je rasti v veri z drugimi člani vaše domače župnije. Če se fizično ne morete odpraviti ven, se lahko pridružite spletnim skupinam, ki ustrezajo vašim potrebam.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.