Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Ko poletje pomeni sveto mašo na čolnu

Many boats in the water

In Green | Shutterstock

#image_title

Vittoria M. Traverso - objavljeno 25/07/23

Od Italije do Tennesseeja v ZDA obstajajo katoliška občestva, ki v najbolj vročih poletnih mesecih sveto mašo obhajajo na vodi

Za mnoge med nami poletje pomeni s soncem obsijane izlete na plažo, morda celo dogodivščino na barki. Za vernike v nekaterih občestvih v obvodnih pokrajinah pa poletni meseci pomenijo obdobje bogoslužij na čolnih.

Verniki v občestvih LaFollette in Tazewell, dveh mestih v vzhodnem Tennesseeju v Združenih državah Amerike, se na pobudo domačega župnika očeta Campbella svete maše udeležujejo na gladini jezera Norris.

“Kakšno leto se pri bogoslužju na čolnu zberemo tudi do štirikrat,” je za ameriške medije pojasnil oče Campbell in dodal, da večina članov njegovega občestva živi na vodi, zato je maša na čolnu “nekaj povsem naravnega”.

Župljani dejavno sodelujejo pri pripravi na mašo. Pomagajo poiskati zaliv in zasidrati barko, ki služi kot osrednje prizorišče za mašo. Nato dogodek oglašujejo v domačem okrožju, kjer ima tudi oče Campbell zasidran svoj čoln.

Norris Lake, Tennessee

Kot je v pogovoru za medije pojasnil eden od župljanov, je najtežje vse čolne postaviti v vrsto. Tri čolne običajno povežejo med seboj, da ustvarijo “svetišče”, kjer slovesno sveto mašo obhajajo krajevni škof in drugi duhovniki. Po mašni slovesnosti običajno pripravijo skupen obed, ki ga pripravi eden od župljanov, vsaka družina pa prispeva kakšno jed.

Italija

V Sartirani, mestecu v pokrajini Lecco v italijanski Lombardiji, verniki obhajajo praznik svojih zavetnikov, svetih Petra in Pavla, s sveto mašo na Sartiranskem jezeru. Sveto mašo običajno obhajajo ob sončnem zahodu, ko se krajevni duhovniki vkrcajo na majhne jadrnice, osvetljene z lučmi trajektov, župljani pa stojijo na obali, nekaj metrov oddaljeni od jadrnice.

Španija

V mestu Vigo na severu Španije se na stotine čolnov odpravi v ustje reke Vigo, kjer 16. julija obhajajo praznik Karmelske Matere Božje. To slikovito praznovanje velja za najpomembnejši pomorski praznik v mestu, saj je Karmelska Mati Božja zavetnica pomorščakov.

Pomorska procesija, ki jo pripravijo na njen praznik, je eno najlepših katoliških praznovanj v Španiji. Iz cerkve svetega Frančiška slovesno odnesejo Marijin kip in ga postavijo na ladjo. Sledi pomorska procesija, v kateri udeleženci za kipom ne stopajo, kakor je običajno pri kopenskih procesijah, temveč plujejo vsak na svojem čolnu.

Tega občudovanja vrednega izkazovanja vere se običajno udeleži na stotine čolnov, župljani pa sodelujejo pri skupnem petju, ki ga vodi domači župnik.

Obmorski katoličani so torej neizmerno ustvarjalni pri praznovanju svoje vere v poletnih mesecih, vse od Združenih držav Amerike do Južne Evrope!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
poletjesveta maša
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.