Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Mama samohranilka s štirimi otroki zgradila hišo. “Moji otroci se ne bojijo ničesar več”

Cara Brookins z rodziną przed zbudowanym razem domem

fot. arch. prywatne Cary Brookins | carabrookins.com

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 29/07/23

Po tem, ko je mož zlorabljal njo in otroke, se je Cara Brookins odločila, da se z otroki preselijo v majhno kočo. Ob tem se ji je porodila še ena ideja

Cara je bila še pred nekaj leti s svojimi štirimi otroki žrtev nasilja v družini. Sanjala je, da bi otrokom lahko zagotovila varen dom.

Pobeg iz toksičnega razmerja

Ker si sama finančno ni mogla privoščiti velike hiše, se je polna strahu odločila, da se z otroki preselijo v majhno kočo. Med iskanjem koče za najem se ji je porodila ideja: da bi sama zgradila svojo hišo!

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Zamisel o gradnji doma se je zdela nora in nenavadna, še posebej, ker Brookinsova v gradbeništvu ni imela nobenih izkušenj.

Varen dom

Ko je začela graditi družinsko hišo, so bili njeni otroci stari 2, 11, 15 in 17 let. Gradnje se je učila s pomočjo YouTuba, kjer je gledala posnetke, kako kaj narediti sam. Tako  se je naučila pravilno polagati opeko, vlivati beton, glazirati in polagati ploščice.

“Ko sem dobila idejo za gradnjo hiše, so vsi mislili, da sem nora,” piše na svojem blogu. “Bili smo negotovi, prestrašeni in edina pot, ki sem tedaj videla, je bila, da se premaknemo naprej in naredimo to veliko stvar. Nikoli nisem dvomila, da nam ne bi uspelo.”

Zaprosila je za bančno posojilo, s katerim je kupila zemljišče in gradbeni material. Uspelo ji je narediti nemogoče.

Cara se spominja, da včasih na YouTubu ni bilo toliko kanalov, ki bi govorili o obnovitvenih in gradbenih delih. “Na vsaki stopnji gradnje smo si ogledali tri ali štiri posnetke, potem pa smo se odločali, kateri način bi bil najboljši za nas,” se spominja.

Manj kot dve leti pozneje je bila Brookinsova petsobna hiša z garažo zgrajena. Ob tem so postavili še dvonadstropno hišico na drevesu. “Moj največji strah je bil, da se bodo moji najstniki nekega dne zbudili in rekli: ‘Ne, tega ne bom počel.’ Vendar se to ni nikoli zgodilo. Pokazali so veliko odločnosti in odgovornosti. Vedeli so, kako zelo potrebujemo streho nad glavo,” pripoveduje Cara.

Ob gradnji hiše se je povezala tudi družina

Gradnja hiše je povezala in okrepila družino kot kadarkoli prej. “V obdobju, ko so bile naše boleče in preznojene roke zaposlene z mešanjem betona, smo prenovili tudi našo družino,” se spominja Cara.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

“Zdi se mi, da se je prav zato, ker smo to hišo gradili sami, naša družina zelo okrepila. Moji otroci se zdaj ne bojijo ničesar več in verjamejo, da so sposobni doseči vsak cilj,” dodaja.

Zgled, ki navdihuje

Carina zgodba je dokaz, da je s trdim delom, upanjem in vero mogoče premagati tudi najtežje življenjske okoliščine. Izjemen dosežek te družine je navdihnil milijone ljudi po vsem svetu.

Brookinsova je tudi pisateljica. V knjigi Vzpon: kako je hiša zgradila družino piše o izzivih, s katerimi se je soočala med ponovno “gradnjo” svoje družine, osebnem razvoju in doseganju življenjskega ravnovesja.

Cara je tudi motivacijska govorka. Ima sporočilo za ženske, ki doživljajo nasilje v družini, se počutijo prestrašene in ne vidijo upanja za prihodnost.

“Pozabi vse, kar so ti povedali o tem, kako je treba delati majhne korake. Vsi pravijo: ‘Če boš vsak dan naredil majhen korak, ti bo bolje.’ Po mojih izkušnjah to ne drži. Narediti moraš velik preskok. To mora biti ogromno dejanje poguma in odločnosti. Za nas je bila to gradnja hiše. Za nekoga drugega je to morda nekaj povsem drugega. Vendar moraš narediti nekaj velikega, kar bo spremenilo tvoje dojemanje sebe,” poudarja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
družinamaterinstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.