Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 3. maja |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Od potopljenega mesta sta danes vidna le še dva cerkvena zvonika

Torres da igreja submersa em Itá, SC

Deywi | Shutterstock

#image_title

Ricardo Sanches - objavljeno 18/08/23

Za izgradnjo hidroelektrarne so porušili celo mesto, o njem pa danes pričujeta zgolj dva cerkvena zvonika, ki molita iz jezera

Kakšna skrivnost se skriva za zvonikoma potopljenega mesta Itá v Braziliji?

Potopljeno mesto

V devetdesetih letih preteklega stoletja so se oblasti odločile porušiti mesto in preseliti prebivalce na novo lokacijo, da bi tam postavili hidroelektrarno.

Kmalu so od mesta ostale zgolj razbitine, ki so jih odstranili, da bi naredili prostor za jez. Poskušali so uničiti tudi cerkev sv. Petra, vendar jim je to uspelo le delno, saj nihče ni zmogel porušiti njenih zvonikov.

Skrivnost

Obstajajo vsaj tri teorije o tem, zakaj sta cerkvena zvonika ostala na svojem mestu.

Prva teorija pravi, da so najprej za rušenje cerkve poskusili uporabiti bager, ki pa se je pokvaril, ko so poskušali odstraniti cerkvena zvonika. Delavci so ta del cerkve nato poskušali porušiti z vrvmi, pritrjenimi na traktor, vendar tudi to ni delovalo.

Po drugi teoriji je duhovnik, ki ga skupnost ni marala, ob zapustitvi mesto preklel in napovedal, da bo poplavljeno. Izgradnja hidroelektrarne naj bi bila izpolnitev njegovih besed, cerkvena zvonika pa Božje znamenje za domačine.

Tretja teorija pa trdi, da so se prebivalci združili v skupni molitvi in se nato skupaj odpravili k oblastem z zahtevo, naj ne porušijo župnijske cerkve.

View this post on Instagram

A post shared by Destino Itá (@destinoitasc)

Turistična znamenitost

Zaradi gradnje jezu za hidroelektrarno so poplavili površino 141 kvadratnih kilometrov. Nastalo je ogromno umetno jezero z globino do 50 metrov in s 700 kilometri obale.

Nad vodo sta še danes vidna 15-metrska zvonika, ki vsako leto privabljata na tisoče turistov. Obiskovalce zanima zgodovina potopljenega mesta, predvsem pa dejstvo, da ničemur, niti moči vode, ni uspelo porušiti cerkvenih zvonikov.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.