Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Grško baklavo pripravljajo iz 33 plasti testa – iz verskih razlogov

Baklava

Shutterstock

Daniel Esparza - objavljeno 02/09/23

Baklavo je v Grčijo prineslo Osmansko cesarstvo. Grki so recept nekoliko priredili v duhu verskega in kulturnega odpora

Izvor baklave je negotov. Zgodovina priprave te slaščice ni nikjer primerno dokumentirana. Nekatere starogrške slaščice, ki so vključene v znamenito knjigo Deipnosophistae (“Strokovnjaki za večerje”, grško besedilo s klasičnimi recepti iz 3. stoletja pred Kristusom), so morda malce podobne baklavi, saj so polnjene z orehi in medom, vendar nimajo značilnega drobljivega testa.

Zgodovinarji se strinjajo, da je bila baklava v sedanji obliki najverjetneje razvita v cesarski kuhinji palače Topkapi v Konstantinoplu – današnjem Carigradu. Znano je, da je sultan vsak 15. dan meseca ramadana v slovesnem sprevodu svojim janičarjem podaril pladnje baklave.

Prihod baklave v Grčijo lahko pripišemo obdobju Osmanskega cesarstva. Ko je cesarstvo širilo svoj vpliv po Bližnjem vzhodu, Balkanu in Sredozemlju, je s seboj prineslo kulinarična izročila številnih ozemelj, ki jih je že osvojilo, vključno s svojimi cesarskimi kuhinjami. Baklava je hitro postala priljubljena slaščica tako med člani kraljeve družine kot med preprostimi ljudmi.

Osmani so Grčiji vladali več stoletij in so na to območje prinesli svoje kulinarično izročilo, vključno z baklavo. Ko je Osmansko cesarstvo v 16. in 17. stoletju doseglo višek, se je baklava trdno zasidrala v grški kuhinji. Vendar so Grki recept nekoliko priredili – morda kot obliko verskega in kulturnega upora.

Baklavo običajno pripravljajo iz najmanj štirih plasti vlečenega testa in dveh do treh plasti oreščkov in sirupa. Nekateri bolj zapleteni recepti zahtevajo do 12 plasti vlečenega testa in pet ali več plasti oreščkov in sirupa. Grški peki in gospodinje pa ga pripravljajo iz 33 plasti testa v spomin na vsako leto Jezusovega življenja.

Gotovo obstaja še več različic tradicionalnega recepta za baklavo, ki vključujejo krajevne sestavine in območne prilagoditve. Danes je grška baklava prepoznavna zaradi uporabe medu in cimeta ter različnih oreščkov, kot so orehi in pistacije – predvsem pa zaradi svoje verske simbolike.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
hrana
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.