Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Atrakcija v Avstriji: V tej kavarni vam postrežejo starejši občani

Café abuelos Vollpension

Vollpension

Adriana Bello - objavljeno 05/09/23

Pred oči si narišite okusno kavo, ki jo spremlja odlična sladica in ki vam jo postreže nekdo z naklonjenostjo starega starša

To lahko najdete v Vollpensionu, kavarniški verigi v Avstriji, v kateri polovica zaposlenih spada v tretjo generacijo.

Nekateri sicer mislijo, da bi morali upokojenci počivati doma, vendar se je za uslužbence Vollpensiona izkazalo, da je delo v kavarni ne le odlična ekonomska, ampak tudi psihološka rešitev. Seveda obstajajo starejši, ki si želijo ostati doma, je pa še veliko tistih, ki bi še naprej delali.

Navidezno preprosto dejanje, kot sta priprava kave ali peka tort, jim daje razlog in motivacijo, da zapustijo svojo hišo in se počutijo koristne. Tovrstna aktivnost jim pomaga v boju proti osamljenosti in v povezovanju z drugimi, tako starimi kot mladimi. Poleg tega pa še zaslužijo nekaj dodatnega denarja za dopolnitev svoje pokojnine.

V času pandemije smo vsi lahko videli učinke izolacije na ljudi. Zlasti v Evropi starejši v velikih mestih pogosto živijo sami.

Morda bo trajalo malo dlje, da opravijo nalogo, vendar jo lahko še vedno opravijo in včasih celo bolje (poleg tega smo verjetno vsi že naleteli na mlado osebo, ki potrebuje več časa ali pa ne opravlja svojega dela, ker je na telefonu).

View this post on Instagram

A post shared by Vollpension 🍰 (@vollpension_wien)

Podoben primer v Mehiki

V Mehiki je veriga Starbucks leta 2018 odprla podružnico, kjer so zaposlili starejše v starosti od 60 do 65 let. Drugače kot pri Vollpensionu so v tej poslovalnici zaposleni zgolj starejši občani, zato je, da bi jim bilo lažje, prilagojena tako njena zasnova (ima zgolj eno nadstropje) kot tudi delovni čas zaposlenih (6,5 ure na izmeno in več prostih dni).

Takšne iniciative nam morajo biti zgled

Ni treba čakati, da bi se ta vrsta pobude pojavila v našem kraju (čeprav upamo, da se bo). Če imamo starejšega dedka, babico ali očeta, za katerega vemo, da želi delati, bodisi za dodaten zaslužek ali pa da se počuti koristnega, mu lahko pri tem pomagamo.

Na družbenih omrežjih so vse pogostejši profili babic, ki ponudijo svoje kuharske nasvete ali pa prodajajo svoje izdelke. Starejšim lahko, recimo, pomagamo pri upravljanju s tehnologijo. S tem se manjša generacijska vrzel in svet postane bolj spoštljiv, skrben in preprosto boljši kraj.

Poleg tega se lahko mladi veliko naučijo od starejših, zato gre za odnos, v katerem obe generaciji rasteta in si pomagata.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
starost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.