Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ali nezemljani obstajajo? Priljubljeni ameriški duhovnik oče Mike pravi takole …

Aliens in tunnel

vchal | Shutterstock | Altered by Aleteia

J-P Mauro - objavljeno 07/09/23

Avtor podkasta Bible in a Year (Sveto pismo v enem letu) pojasnjuje, ali po njegovem mnenju obstajajo nezemljani, in predstavi ključno ugotovitev

Konec julija je ameriška vlada objavila novo poročilo o “neznanih zračnih pojavih” (NZP) ‒ nekdaj imenovanih neznanih letečih predmetih ali NLP ‒, kar je seveda sprožilo vprašanje o dejavnosti nezemljanov. Navsezadnje, kaj bi lahko letelo s temi nezemeljskimi zrakoplovi, če ne neko nezemeljsko bitje, ki ni človek?

Čeprav vladno poročilo ni zajemalo nobenih prepričljivih dokazov o nezemeljskem življenju, je v njem navedeno, da je vlada z mest strmoglavljenja NZP pridobila “nečloveške” biološke snovi, kar je spodbudilo domišljijo javnosti, ki se sprašuje, kaj bi poročilo lahko pomenilo za prihodnost.

Za katoličane pa vprašanje ni bilo: “Kako so videti?”, temveč: “Ali jih je ustvaril Bog?”

Oče Mike je kot odgovor na to vprašanje pripravil kratek videoposnetek, v katerem pojasnjuje, kaj o nezemljanih meni katoliška Cerkev, kako bi lahko njihov obstoj razložili v skladu s stvarjenjem in kakšen vpliv bi lahko imelo razodetje o nezemljanih na cerkveni nauk. Priljubljeni ameriški duhovnik in avtor izjemno uspešnih podkastov Bible in a Year (Sveto pismo v enem letu) in Catechism in a Year(Katekizem v enem letu) poletno zagorel in s hudomušnim nasmehom na obrazu pripoveduje:

“Ta video sem posnel zato, ker me je veliko ljudi spraševalo: ‘Oče, kaj menite o nezemljanih? Ali bi lahko obstajali?’ In tole je moj odgovor ‒ morda v najkrajšem video posnetku doslej: Da, lahko bi obstajali,” je dejal v smehu.

Kot je še pojasnil, trenutno sicer ni nobenega dokaza o nezemeljskem življenju, kljub temu pa to ni izključeno, saj obstaja “na milijarde milijard” zvezd z eksponentno več planeti. Nato je prešel na naslednje vprašanje: “Ali to kakorkoli spremeni našo vero?”, na katerega je odgovoril, da ne.

“Ko je nekaj resnica, je to to, kar je. Kaj je cilj znanosti? Cilj znanosti je iskanje naravne resnice, resnice o naravnem svetu. Kaj je torej vera? Vera je prizadevanje za resnico v nadnaravnem svetu. Obe si torej prizadevata za resnico, vendar gre za to: resnica ne more nasprotovati resnici, zato si dobra znanost in dobra vera nikakor ne moreta nasprotovati … ker si zastavljata različna vprašanja. Znanost se sprašuje: ‘Kaj je to in kako je nastalo?’, vera pa se sprašuje: ‘Kdo je to ustvaril in zakaj?'”

Oče Mike v nadaljevanju pojasnjuje, kako katoličani verujejo, da je, če na drugih planetih obstaja življenje, tudi to ustvaril Bog, tako kot je Bog ustvaril nas in kot je ustvaril naše sonce. Duhovnik tudi opozarja: če ima to življenje razum, bi prav tako lahko bilo ustvarjeno po Božji podobi:

“Pa ne zato, ker ima Bog dve roki in dve nogi in hodi pokonci, ampak zaradi razuma, zaradi volje, sposobnosti, da ljubi, svobode in zmožnosti, da je podoba Boga v tem svetu.”

Kot vemo, tako oče Mike, je Bog ustvaril tudi druga bitja: angele. Bog je neskončno ustvarjalen, ker je pač Bog:

“Ne bi bilo presenetljivo, če bi ustvaril angele, nato nas in nato še kaj drugega. To je povsem v mejah mogočega. O tem ni nobene izjave Cerkve, o tem ni nobenega nauka (za katerega bi vedel) … toda če nezemljani obstajajo, potem je njihov vir Bog.”

Oče Mike Schmitz redno pripravlja kratke videoposnetke, v katerih na različne načine raziskuje katoliško vero, od cerkvenega nauka do tega, kako je vera povezana s posvetnim. Njegove objave lahko spremljate na kanalu YouTube.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
znanost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.