Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Je to kriza srednjih let?

Samotny mężczyzna idący pustą drogą

doleesi | Shutterstock

Daniel Machado - objavljeno 11/09/23

Številni psihološki teoretiki jo imenujejo nekakšna "adolescenca" odraslosti. Se strinjate?

Moški in ženske doživljajo krizo srednjih let, vendar na različne načine. Na splošno je kriza srednjih let označena kot življenjska faza ali prehodno obdobje.

Številni psihološki teoretiki jo imenujejo nekakšna “adolescenca” odraslosti. Prav zato, ker je to obdobje vzpenjanja v tem, kar imenujemo prehod iz prve v drugo polovico življenja. Prva polovica gre od rojstva do bolj ali manj 40., morda 50. leta.

Prva polovica je, ko ste v polni ekspanziji zavesti. Človek se rodi, odrašča, študira, izvaja projekte, stopi v poklic. Predstavlja tudi fazo, ko se poroči in ima otroke. To je trenutek, ki mu pravimo “naravna faza življenja”.

Strahovi

Druga polovica življenja je obdobje, v katerem se človek ukvarja z vprašanji, ki v prvi fazi niso bila rešena; ko se bolj realno ukvarjamo tudi s svojo končnostjo. Pojavljati se začne na primer strah pred staranjem in smrtjo.

V tem obdobju običajno začnejo starši zbolevati ali umirati. Takrat se pojavi strah, panika pred soočenjem z drugo polovico življenja. Še vedno pa je to obdobje velikih odkritij, v katerem se sprijaznimo z življenjem, veliko bolj hodimo proti modrosti in smislu bivanja.

Znaki, ki se pojavijo

Kriza srednjih let ni toliko stvar kronologije kot psihološkega razvoja. Eden od prvih znakov je na primer splošno nezadovoljstvo z vsem, kar smo do zdaj v življenju dosegli, življenje pa nenadoma začne “siveti”. Ljudje začnejo čutiti nezadovoljstvo s svojim zakoncem, s svojim delom, z otroki, ki so verjetno v najstniških letih ali celo že odrasli.

Prisotna je nostalgija in povezava s preteklostjo. Stvari, ki so bile skrite nekje zadaj, se začnejo odkrivati. Porajajo se misli o tem, kaj bi lahko v svojem življenju naredili boljše. Obstaja občutek, da bi lahko živel dlje. Predvsem pri ženskah je prisotna pretirana zaskrbljenost zaradi znakov staranja, njihovega telesa ali fizičnih karakteristik.

Izzivi prehoda

Zaradi procesa prehoda v drugo polovico življenja lahko izgubite veliko svojih dosežkov, zato morate biti zelo previdni, saj velikokrat ni problem poroka, zaposlitev in kaj je bilo doseženo v prvi polovici življenja, ampak ravno to vrelišče, ki prinese na dan nerazrešena vprašanja iz prve polovice življenja.

Vredno je poiskati terapevtsko pomoč. Psihološko spremljanje je v fazi, ko nastopi kriza srednjih let, zelo pomembno, saj ta prehod olajša.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja AleteiePrevedla in priredila Kaja Zupanc.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.