Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Ima molitev le učinek placeba?

Religious young man praying to God on black background

Pixel-Shot | Shutterstock

Igor Precinoti - objavljeno 13/09/23

Raziskave ugotavljajo, da veliko ljudi bolezen in zdravljenje razume kot duhovno izkušnjo, v kateri je pomembna tudi molitev. Kritiki teh raziskav pa pripisujejo molitvi le učinek placeba

Učinek placeba nastopi, ko bolnik brez medicinskega ali farmakološkega zdravljenja meni, da prejema zdravljenje, in v telesu pride do nevrokemičnih reakcij, ki vodijo do izboljšanja simptomov in celo do ozdravitve določenih bolezni.

Učinek placeba

Še vedno ne razumemo dobro, kako deluje, vendar domnevamo, da prepričanje pacienta, da bo zdravljenje učinkovito, lahko ustvari pozitivne upe, kar vodi do ugodnega duševnega in čustvenega stanja in posledično do odziva, ki se konča z ozdravljenjem.

Ta pričakovanja lahko sproščajo kemikalije v možganih, kot so endorfini in dopamin, ki so med drugim povezani z dobrim počutjem in lajšanjem bolečin.

Druga možna razlaga je zaupanje v zdravstvenega delavca, ki tudi poveča zaupanje pacienta v zdravljenje.

Posredniške molitve

Če upoštevamo, da je vera vir zaupanja in ustvarja pričakovanja, skeptiki niso popolnoma v zmoti, če rezultate molitve pripisujejo učinku placeba. Zato so začeli ocenjevati rezultat drugega dejavnika: posredniških molitev, torej molitev, ki jih za bolnika opravijo drugi.

Izvedene so bile različne študije, v katerih so bili ocenjeni bolniki, ki so se zdravili zaradi enakih bolezni ali pa so bili podvrženi podobnim operacijam. Bolnike so razdelili na dve skupini: na tiste, za katere je kdo molil, in tiste, za katere ni molil nihče. Na ta način so minimalizirali učinek placeba, saj bi bil pacient pogosto v popolnoma nevtralnem ali pasivnem položaju glede na svoje zdravljenje.

Raziskave

Zanimiva je raziskava dr. Williama S. Harrisa, v kateri so za vzorec vzeli več kot 900 bolnikov, sprejetih na intenzivno nego za zdravljenje srčnih težav. Za polovico teh bolnikov je nekdo molil, za drugo polovico pa ne.

Pri tem bolniki niso vedeli, da kdo zanje moli. Presenetljivo je, da je skupina, za katero so molili, bolje okrevala, kar kaže, da molitev lahko dopolnjuje standardno zdravljenje. Na to temo so bile objavljene tudi druge raziskave, ki odražajo podobne rezultate.

Morda je še prezgodaj, da bi znanost z vso svojo metodološko strogostjo dala dokončen odgovor o učinkovitosti molitve.

Vendar pa rezultati, opaženi v teh raziskavah, omogočajo sklepanje, da so pozitivni učinki opazni in da ti učinki niso le posledica učinka placebo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.