Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Mladenič, ki je sedel v traktor in hitel reševat sosednjo dolino: “Človeška solidarnost je močnejša od katastrofe”

Rok Koncilja

Kaja Zupanc

Kaja Zupanc - objavljeno 19/09/23

"Vsak je prispeval svoj kamenček v mozaik"

Kmet Rok Koncilja prihaja iz Tuhinjske doline, natančneje iz Zgornjega Tuhinja. Že pri svojih 22 letih je prevzel odgovornost in postal prevzemnik domače kmetije Mlinar. Ime domačije ni naključno, saj se je pred leti na kmetiji zares vrtel mlin. Dejavnost na njej se je skozi generacije spreminjala. Trenutno se ukvarjajo z rejo telic in predelavo lesa.

Rok je tudi zagrizen gozdar. Strast do dela v gozdu ga spremlja že od zgodnjega otroštva. Pri devetnajstih letih je končal tečaj za spravilo in sečnjo ter pridobil nacionalno poklicno kvalifikacijo na tem področju.

Podkast Mladost na kmetiji

Oddajo (podkast) Mladost na kmetiji pripravlja Družina v sodelovanju z Zvezo slovenske podeželske mladine, ki letos praznuje 30 let delovanja. Skozi zgodbe mladih kmetic in kmetov boste spoznali pestrost in barvitost slovenskega podeželja. 

Rok pa je tudi eden od tistih, ki je več dni preživel na terenu in pomagal ljudem iz sosednje doline, ki so jim poplave in plazovi uničile hiše, dvorišča in ceste.

“Si ne predstavljam noči in jutra po poplavah, kaj so takrat ljudje doživljali in kako so reagirali. Že slike veliko povejo, ampak ko prideš na teren, takrat šele spoznaš nastalo grozoto,” je povedal Rok.

Rok Koncilja
Rok skupaj z mamo in očetom.

Izkušnje iz tujine

Rok je veliko izkušenj za delo na kmetiji pridobil tudi v tujini. Srednjo šolo je obiskoval v Biotehniškem centu Naklo, kjer se je izučil za kmetijsko-podjetniškega tehnika. Pozneje je nadaljeval na višji strokovni šoli za inženirja kmetijstva in krajine.

V okviru študija je delal na več kmetijah v Avstriji, kjer je pridobil veliko dragocenih izkušenj.

“Predvsem sem opazil, da v tujini dovoljenja za gradnjo in prenovo hlevov dobijo veliko hitreje, kot jih dobimo v Sloveniji.”

Rok Koncilja
Kmetija Mlinar se nahaja v Zgornjem Tuhinju. 

Animator, igralec …

Včasih je bil zvest sodelavec pri oratoriju, kjer je kot animator nastopal v igrah za otroke. “Brat, sestra in sestrična so bili animatorji, zato sem tudi jaz dobil veselje do tega,” je povedal.

K animatorjem je pristopil v prvem letniku srednje šole in nato sodeloval 12 let. Tam je spoznal ekipo dobrih prijateljev, s katerimi še danes hodijo skupaj v hribe. Z animatorji še dandanes radi zapojejo na porokah svojih prijateljev.

Član Podeželske mladine

Član Društva kranjske in tržiške podeželske mladine je Rok postal pred petimi leti. “Spominjam se, ko smo bili s kolegi na izletu, kjer je padla odločitev, da se včlanimo. Veliko mi pomeni, da se med sabo družimo enako misleči. Lani sem sodeloval tudi pri pripravi kmečkih iger. Veliko je bilo dela in organizacije, a sem kljub temu zelo užival.”

Rok Koncilja
“Mladost na kmetiji je zanimiva, saj si od majhnega pri delu in skupaj s starši spremljaš razvoj kmetije in narave.”

Krave na modni pisti

V okviru društva mladih rejcev govedi pa Rok sodeluje tudi na razstavah krav. “Kravo morajo najprej izbrati, jo urediti, strenirati, pripraviti, umiti in sfrizirati,” je potek pred razstavo opisal Rok. Lahko bi rekli, da gre za neke vrste modno revijo.

Sedel je v traktor in odšel reševat sosednjo dolino

Ob prvih novicah o poplavah so se mu na Facebooku začele prikazovati pretresljive slike poplavljenih območij, zrušenih hiš in odtrganih cest. Hitro se je odločil, da bo priskočil na pomoč prizadetim.

Prvi dan je v Tuhinjski dolini začel preventivno pomagati pri odstranjevanju ovir, kot so drevesa, cevi in bale, da bi zmanjšali morebitno škodo, ki bi jo lahko povzročila narasla voda.

Na svojem Facebook profilu je objavil slike svojih strojev in svoje pripravljenosti za pomoč. Še istega dne je prejel klic za pomoč pri čiščenju delavnic in skladišč. Nato so ga poklicali še gasilci, da bi pomagal pri prevozu materiala s prikolico, da bi se lažje prebili do prizadetih hiš.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=3672881572996043&id=100008227087560&ref=embed_post

“Ljudje so bili izjemno hvaležni, da so se lahko prebili do njihovih domov in jim nudili potrebno pomoč. Dajali so nam hrano in pijačo. Še sedaj se zahvaljujejo,” je povedal Rok.

Rok Koncilja

“Vsak je prispeval oziroma še vedno prispeva svoj kamenček v mozaik, da se ljudje čim prej vrnejo v varno okolje. Spet smo dokazali, da je človeška solidarnost močnejša od kakršnekoli naravne katastrofe,” je še dejal Rok.

Podkast Mladost na kmetiji

Celotni epizodi lahko prisluhnete na tej povezavi.

Tags:
okolje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.