Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

5 razlogov, zakaj Bog dovoljuje skušnjave

Mano que ofrece una manzana roja sobre un fondo negro. Tentación

Arda savasciogullari | Shutterstock

Aleteia Brazilija - objavljeno 30/09/23

Sveti Tomaž Akvinski razkriva pet temeljnih razlogov, zakaj Bog dovoljuje skušnjave

1 DOKAZUJE NAŠO LJUBEZEN

V svetu, ki se za vsako ceno izogiba trpljenju, pozabljamo, da tisti, ki ne ljubijo, tudi nočejo trpeti. Prava ljubezen se preizkuša v težavah, v odrekanju in žrtvovanju v korist drugega.

Če pogledamo na naše življenje, bomo opazili, da so tisti, ki so nas najbolj ljubili, tisti, ki so tudi najbolj trpeli za nas.

2Uri nas v ponižnosti

Kača je skušala Adama in Evo z obljubo božanskosti. Ta skušnjava še vedno odmeva v naših srcih, ko želimo biti gospodarji lastnega življenja in usode. Priznavanje naše majhnosti pred Bogom je protistrup za ponos in nas ponižno obrača nazaj k Očetu.

3JE PRILOŽNOST, DA ZMEDEMO HUDEGA DUHA

Ko se upiramo zvijačam hudega duha, zmaga Kristus. Smo orodje Božje milosti; ko se upiramo sovražnikovim pastem, opevamo Jezusovo zmago.

4KREPI NAŠO DUHOVNOST

Tako kot se vojak krepi v bitki, se tudi naša vera krepi s soočanjem in premagovanjem skušnjav. Ne moremo duhovno rasti, če ne gremo skozi izzive in preizkušnje, ki nam pomagajo zoreti v veri.

5RAZKRIVA NAŠE DOSTOJANSTVO

Hudič ne izgublja časa z ničvrednim; svoje zvijače uporablja na tistih, ki imajo neprecenljiv zaklad milosti in večnega življenja. Skušnjava kaže, da smo v Božjih očeh dragoceni. Naša poklicanost biti Božji otroci je znamenje našega dostojanstva in pomena v Božjem načrtu.

Ti razlogi kažejo, da se skozi preizkušnje kujemo kot pravi Kristusovi učenci in razkrivajo veličino naše poklicanosti kot Božji otroci.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.