Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Lastno podjetje – izpolnitev sanj ali delo od jutra do večera?

oddaja-reflektor-oddaja-54-4.jpg

Siniša Kanižaj

Katja Zver - objavljeno 11/10/23

Nova oddaja Reflektor: ali je podjetnik lahko prav vsak?

Vsakokrat, ko se pogovarjamo o podjetništvu, se odprejo vrata neomejenim možnostim in danes ni nič drugače. V oddaji smo raziskovali svet podjetništva skozi oči mladega podjetnika Jana Avsenika in podjetnici Karmen Meze in Neže Mlakar.

Naši gostje so pravi predstavniki nove generacije podjetnikov, ki so se podali na podjetniško pot v relativno mladih letih.

Ne glede na to, ali ste že podjetnik, ki išče navdih, ali pa samo radoveden posameznik, ki želi izvedeti več o svetu podjetništva, boste v tej oddaji zagotovo našli veliko koristnih informacij, ki vas bodo navdihnile.

Oglejte si celotno epizodo:

Od želje do ideje

Podjetništvo že dolgo časa velja za privlačno možnost za dijake, študente in ustvarjalce po duši. Velikokrat slišim, da imajo mladi željo po tem, da ustvarijo podjetje, vendar nimajo ideje, kaj je tisto, kar lahko ponudijo družbi.

Reflektor? Kaj pa je to?

Reflektor je spletna pogovorna oddaja, ki jo pripravlja mlada in ustvarjalna ekipa. Vsako drugo sredo si jo lahko ogledate na YouTube kanalu Družina media. Seveda pa tudi vse pretekle epizode.

“Midve sva idejo potegnili iz najinih potreb in sva vzeli iz življenja tisto, kar so imeli otroci radi, to je sladoled. Reševali sva najin osnovni problem. Najinim fantkom sva želeli ponuditi nekaj zdravega, a obenem osvežilnega. Tako so nastale la popsike.”

Iz reševanja najinih lastnih problemov je zaživel tudi posel.

Neža Mlakar

Jan Avsenik pa je začutil, da je ravno podjetništvo tisto, s čimer se želi v življenju ukvarjati. V oddaji je povedal, da je Janov vrtže četrta stvar, ki jo je poskusil in začutil, da je vrtnarjenje tisto, v čemer uživa. Leta 2021 je Jan ustvaril vrt z idejo, da bo to postal njegov poklic. Iz prvotne želje po samooskrbi je tako nastal Janov vrt, ki je namenjen pridelavi čim večje količine kakovostne in sezonske zelenjave.

Misli naših sogovornikov, ki vam lahko pridejo še kako prav:

Idejo o vrtnarjenju je dobil na YouTubu, kjer je skozi videe drugih vrtnarjev našel navdih za svoj posel. “Rekel sem si, da si tega želim tudi jaz. Tako se je vrt, velik 1000 kvadratnih metrov, razširil še na prodajo rastlinjakov in drugih orodij, povezanih z vrtnarjenjem,” je v oddaji Reflektor povedal Jan Avsenik.


Oddaje Reflektor lahko poslušate tudi kot podkaste


Izzivom se pri podjetništvu ni mogoče izogniti

Vsak korak je neznanka, vsak ovinek prinaša nove izzive, vsaka prepreka zahteva spretnost in vztrajnost. Podjetniki se pri svojem delu vsak dan znova soočajo s številnimi izzivi, ki jih kot pravijo ni malo. “Vsak podjetnik bi si želel, da bi obstajal učbenik z navodili, in ko bi prišel do izziva, do problema, bi ga odprl in prebral,” je v šali povedala Neža Mlakar.

Seveda učbenika za reševanje podjetniških izzivov ni, zato “se učimo iz lastnih izkušenj, dokler se z izzivom ukvarjaš, ti bo uspelo,” je povedala Mlakarjeva. Neža in Karmen sledita motu, ki pravi: “Podjetništvo je reševanje problemov na dnevni bazi. Tako dobro, kot se znaš spopasti s problemom, toliko lahko rasteš.”

oddaja-reflektor-oddaja-54-2.jpg

S koliko denarja začeti posel?

Začetniki se pogosto sprašujejo, ali je res vedno treba imeti veliko prihrankov, da bi uresničili svoje podjetniške ideje. “Odvisno je, kakšnega posla se lotevaš. Če se lotevaš denimo digitalnih produktov, v resnici potrebuješ manjšo investicijo. Če pa se lotevaš proizvodnega obrata, logistike ali prodaje na veliko, pa je investicija temu primerno večja,” razloži Neža Mlakar.

Živimo v času, ko lahko z zelo nizkimi vložki dosežemo večje število ljudi, če si to želimo.

Karmen Meze

“Iz svojega primera lahko povem, da lahko na začetku zmanjšaš nekatere stroške in si umisliš kakšen drugačen sistem. Vsi, ki sem jim povedal, da bom na roke zvijal cevi za rastlinjake, so rekli, da to ne bo šlo in da za to potrebuješ stroj. Skratka, odločitve morajo biti premišljene,” pojasnjuje Jan Avsenik.

Vrednote najinega podjetja so iskrenost, transparentnost, ljubezen in svoboda.

Neža Mlakar

Kaj je ključno?

V svetu, kjer se podjetništvo hitro razvija in spreminja, se postavlja ključno vprašanje: ali je podjetnik lahko prav vsak? Vprašanje, ki odpira številne razprave in razmisleke o tem, kdo lahko uspešno vstopi v podjetniški svet, in katere lastnosti, spretnosti ter priložnosti so ključne pri uresničevanju podjetniških ambicij.

Pri tem se Jan ni strinjal s Karmen in Nežo, ki pravita: “Podjetnik je vsak, ki ima idejo in je zanjo pripravljen trdno delati.” V nasprotju z njima Jan meni, da podjetnik ne more biti vsak, saj, kot pravi, se vsak “ne zaveda, kaj vse spada k podjetništvu. Treba je imeti veliko širokega znanja in volje.”

oddaja-reflektor-oddaja-54-1.jpg

Samoiniciativa in motivacija kot ključna gonila uspeha

Mladim je samostojna podjetniška pot še toliko privlačnejša, saj si v večini lahko delovnik razporedijo kar sami. Kako pa je s tem v resnici?

“Pomanjkljivost je ravno v tem, da se včasih zgodi, da imaš toliko dela in si zaposlen od jutra do večera. Vendar pa na dolgi rok to ni izvedljivo,” pravi Jan.

oddaja-reflektor-oddaja-54-3.jpg

“Mene pa je najbolj presenetilo to, da če jaz ne bom naredila, ne bo nihče. Ni sodelavca ali nadrejenega, ki mu lahko rečem ‘Zbolela sem, to je še odprto, prosim, lahko vi’. No tega ni. Samoiniciativa in notranja motivacija sta tisti, ki sta pri takem urniku izjemno pomembni,” pravita Neža in Karmen. 

Podjetništvo je enako kot starševstvo. Podjetje je kot naš otrok, spremljaš ga od začetka do konca.

Neža Mlakar

Mladi podjetniki, pozor!

Vstopiti na samostojno podjetniško pot je za mnoge mlade in ambiciozne posameznike privlačna in izzivalna možnost. Vsakdo pa na začetku rad prisluhne nasvetom, že uveljavljenim podjetnikom. Kaj pa svetujejo naši gostje?

“Veliko sprašujte, sprejmite nasvete drugih, predvsem pa sledite sebi in izhajajte iz tega, kar res radi počnete. Zavedajte pa se tudi, da brez nič ni nič,” so se strinjali Jan, Neža in Karmen.

Tags:
Oddaja Reflektor
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.