Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 30. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Svetopisemski superjunaki, ki so lahko v navdih vašim otrokom

Dawid na obrazie Caravaggia

Wikimedia Commons | domena publiczna

Marta Wolska - objavljeno 11/10/23

Gideon, David, Zahej, Jožef iz Nazareta …

Kot mati treh sinov vem, da superjunaki navdušujejo fante. Zato vam predlagam, da svojim otrokom predstavite tiste, ki nastopajo v Svetem pismu!

1Jožef iz Stare zaveze: odpuščanje

Čeprav so bratje grdo ravnali z najmlajšim Jožefom, se je ta z Božjo milostjo odločil, da jim bo dal še eno priložnost.

Morda se boste spraševali: kje je tukaj junaštvo? V odpuščanju, seveda!

Tudi notranji boj šteje. Če je Jožef odpustil svojim bratom za njihovo kruto ravnanje, potem lahko tudi mi odpustimo tistemu, ki je porušil našo mojstrovino iz lego kock, kajne?

2Gideon: bistrost

Še en primer, da superjunaka ne presojamo zgolj po mišicah, temveč tudi po bistrosti in inteligenci.

Gideon je bil sramežljiv in reven mladenič, toda kljub temu je v Božjih očeh postal pogumen bojevnik. Njegova zgodba nas uči, kako Bog v vsakem človeku prepozna skriti potencial in je sposoben čudovito uporabljati talente, ki so prostemu očesu nevidni. Gideon je lahko še posebej v navdih bolj občutljivim in plašnim otrokom. 

3David: zaupanje

Velik duh v majhnem telesu! Če pozorno beremo Davidovo zgodbo, bomo videli, da je premagal Goljata ne le zaradi njegovega neizmernega poguma in veščega streljanja s fračo, ampak tudi zaradi zaupanja v Boga.

Davidova zgodba je popoln primer tega, kako lahko z mešanico spretnosti, poguma in ponižnosti pred Bogom premagamo tudi največjega nasprotnika!

4Trije mladeniči: zvestoba

Šadrah, Mešah in Abed Nego so morali prestati več preizkušenj vere na dvoru krutega kralja Nebukadnezarja. Pri vsakem izzivu so morali izbirati med Bogom in zanikanjem svoje vere.

Bog je nagradil njihovo zvestobo tako, da je v vročo peč, v kateri naj bi mladeniči umrli, poslal angela.

Zgodba o treh mladeničih lahko naše otroke nauči, kako premagati strah pred izbiro Božjih poti.

5Sv. Jožef iz Nove zaveze: skrb

Jožef je zgled skrbnika in spremljevalca. Nanj lahko gledamo kot na zvestega Marijinega prijatelja, ki je ni zapustil v trenutkih dvoma in nepredvidenih življenjskih preobratov. Njegova supermoč je bila zaščita, ki jo je lahko nudil šibkejšim. Takšno empatijo moramo gojiti tudi pri naših najmlajših.

6Zahej: radovednost

Zahej je bil cestninar in grešnik, ki je iz radovednosti splezal na drevo, da bi videl Jezusa, o katerem so govorili vsi v mestu.

Kako v njem najti vzornika? Pogledati moramo na preobrazbo, ki jo je doživel, ko mu je Jezus rekel, da bo prišel v njegovo hišo. Zahej je po srečanju z Božjim sinom doživel spreobrnjenje.

Samo z Njim imamo milost, da dosežemo svoj pravi “jaz”. Odraščanje naših otrok ni nič drugega kot iskanje lastne identitete. V zgodbi o Zaheju najdemo konkreten namig, kaj storiti, da jo najdemo.

7Apostol Pavel: gorečnost

Obstajajo tudi junaki, ki po srečanju z Jezusom naredijo še korak dlje in na vse možne načine oznanjajo njegovo ime. Tako je bilo s Pavlom, ki je bil, preden je videl Jezusa na poti v Damask, preganjalec kristjanov.

Jezus je tako spremenil Pavlovo srce, da se je odločil svoje življenje posvetiti oznanjanju Kristusa. To je storil s takšnim navdušenjem, kot da bi hotel na ta način izravnati svoje preteklo grešno življenje.

Pavel nas uči gorečnosti. Če verjamemo, da so naša dejanja smiselna, moramo o njih vneto pričevati, da lahko vanje verjame tudi nekdo drug.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdajaAleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.