Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

3 slabe jutranje navade, ki škodijo nadaljevanju dneva

attractive young woman in pajamas waking up in bed in the morning

LightField Studios | Shutterstock

Aleteia Francija - objavljeno 13/10/23

Na svoj način življenja smo tako navajeni, da se ne zavedamo, kako enostavno bi bilo narediti nekaj konkretnih in koristnih izboljšav

Vsak nov dan, ki se začne, je dodatna priložnost, da živimo na najboljši možni način. Vendar pa imata optimizem in veselje omejen rok trajanja in ko moramo zapustiti hišo, smo pogosto že pod stresom, v naglici in slabe volje.

Razlogov je lahko več. To je lahko posledica težke osebne situacije ali posledica slabih jutranjih navad. Izpostavljamo tri jutranje razvade, za katere ste morda mislili, da so neškodljive.

1Uporaba telefona

Čudovito je, kaj vse lahko počnemo s svojimi pametnimi telefoniTehnološki napredek in internet nam omogočata udobnejše življenje, prihranek časa, zavedanje o dogajanju v svetu. Vendar pa nadzor nad uporabo pametnih naprav predstavlja ogromen izziv našega časa.

Če takoj, ko se zbudite, vklopite telefon, da preverite svojo e-pošto, WhatsApp, Instagram, Twitter ali druga družbena omrežja, tvegate, da se boste povezali z življenji drugih – ali s svojim delom –, preden se boste povezali s seboj.

Začetek novega dne ne bi smel biti tak. Namesto tega si prizadevajte biti zavestni protagonist, ki spokojno začne svoj dan z molitvijo, s katero se zahvali za nov dan in ga izroči Gospodu, skrbi za svojo higieno in osebni videz, pozdravi svojo družino z nasmehom ali poljubom, pripravi hranljiv obrok.

WOMAN CHECKING PHONE

2Branje negativnih novic

Vemo, da so mediji naklonjeni tistemu, kar povzroča senzacijo. In to je v svetu, kakršen je naš, vse, kar uničuje: nesreče, tragedije, krize, težave, delitve, nevarnosti, grožnje … Vsekakor se je treba zavedati problemov sveta (v kolikor jih to pomaga rešiti), vendar začetek dneva ni najbolj primeren čas za to.

Slabe novice samo spodbujajo jezo, tesnobo in strah; ti občutki pa sproščajo kortizol, ki je stresni hormon. Če dan začnemo pod stresom, se zgodi, da tudi ostanek dneva preživimo v tem stanju napetosti, kar kratkoročno, srednjeročno in dolgoročno vpliva na naše zdravje. Na začetku dneva raje izberite vedrino in harmonijo.

3ZASKRBLJENOST

Dan se je komaj začel in že ste zaskrbljeni. Vnaprej vas skrbi za nekaj, kar se še ni zgodilo ali česar trenutno ni mogoče rešiti. Na začetku novega dne je dobro določiti dnevne naloge, urediti prioritete in imeti pregled nad nerešenimi težavami.

Vendar nam to, preden vstanemo iz postelje, ne bo pomagalo doseči naših ciljev. Pomembno si je zapomniti, da za vse obstaja čas in moramo v vsakem trenutku narediti, kar je treba. Božja beseda pravi: “Ne skrbite za jutri, kajti jutrišnji dan bo skrbel sam zase. Dovolj je dnevu njegovo zlo.” (Mt, 6,34)

Naučite se živeti v sedanjem trenutku. Če že ob zajtrku razmišljate ali se pogovarjate o tem, kaj morate postoriti v službi, ni pravi čas: takrat še ne delate, hkrati pa ne uživate ob dobrem zajtrku, ker ste z glavo že v službi.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.