Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 načinov, kako lahko otrokom z veliko energije pomagamo pri šolskih obveznostih

dad-daughter-child-school-homework

Jack Frog | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 20/10/23

Če poučujete, šolate na domu ali pomagate pri domači nalogi, vam te strategije lahko pomagajo, da bodo vaši otroci kljub vsej energičnosti uspešno opravili svoje zadolžitve

Vsi poznamo kakšnega otroka, ki ima energije za izvoz. Če ga poučujete, šolate na domu ali mu v popoldanskem času pomagate pri domači nalogi, potrebujete posebne strategije, da mu pomagate pri učni uspešnosti, saj je izziv že to, da nekaj časa zdrži pri miru.

Sama sem mama takim otrokom in naučila sem se nekaj načinov, kako jim lahko pomagam, da ohranijo pozornost in se posvetijo domači nalogi. Z vami delim nekaj stvari, ki so pri nas delovale.

1
ČASOVNIK

Otroci se pogosto ne zavedajo, kako dolgo traja kakšna stvar. Če lahko vidijo, koliko časa imajo na voljo, jim pomaga, da se lažje zberejo in bolj učinkovito opravijo svoje zadolžitve.

Ko morajo opraviti nalogo, ki jim ni všeč, na primer pospraviti svojo sobo ali izpolniti delovni list, je pogled na časovnik resnično v pomoč.

Pri tem pa bodimo pozorni, saj nekateri otroci ne marajo časovnika za tiste naloge, ki se jih veselijo, saj želijo svobodo in želijo tej nalogi posvetiti več časa. Časovnik je zelo uporaben za motivacijo pri opravljanju nalog, ki jih ne veselijo.

2
GLASBA IN TIŠINA

Nekateri otroci povedo, da jih glasba motivira, drugi pa za zbranost potrebujejo popolno tišino. Lahko se tudi zgodi, da isti otrok potrebuje oboje – odvisno od učne snovi. Moji otroci radi poslušajo glasbo, kadar opravljajo bolj rutinske naloge, tišino pa želijo, kadar se morajo zbrati.

3
RED

Razmetana soba in nered onemogočata zbranost, zato otrokom pomaga, da imajo urejen delovni prostor. Seveda se to v teoriji sliši enostavno. V idealnem svetu bi morali vsak dan najti čas za pospravljanje in urejanje prostora, kjer se učijo. Od svojih otrok pričakujem, da se trudijo vzdrževati red v prostorih, kjer opravljajo domačo nalogo ali se učijo.

COMPUTER

4
“UČILNICA V NARAVI”

Bivanje na prostem je zelo pomirjujoče, zato poskušam tudi delo za šolo preseliti ven, ko je to le mogoče. Domačo nalogo za jezik ali za matematiko lahko zunaj naredimo prav tako dobro kot v hiši. Tudi učitelji v šoli bi lahko otroke večkrat odpeljali ven, kadar bi bila priložnost za to.

5
GIBANJE (NA PROSTEM) PRED UČENJEM

Če opravljanje domače naloge na prostem ni mogoče, je odlična možnost, da pred učenjem organiziramo čas na prostem ali fizično aktivnost. Za otroke je v resnici zelo pomirjujoče, če opravijo kako težjo vajo, kot je skakanje, stiskanje, potiskanje, plezanje, dvigovanje …

6
SAMOSTOJNOST

Otroci imajo običajno radi, če čutijo, da imajo nadzor nad tem, kdaj in kako bodo opravili svoje zadolžitve. Če najdemo načine, da se bodo čutili samostojne, jih bomo lažje prepričali, da opravijo naloge.

Na primer, eden mojih otrok zjutraj ali med opravljanjem naloge lepopisa rad posluša zvočne knjige ali podkaste. Njegova rutina je postala, da zjutraj vzame slušalke, posluša podkast in vadi lepopis, medtem ko se drugi člani družine prebujajo in pripravljajo na šolo. Prav ta otrok je prej sovražil pisanje, ko pa je lahko pri tem postal bolj samostojen, mu je to res pomagalo, da sedaj lažje opravi svojo nalogo.

7
POVEZAVA MED GIBANJEM IN NALOGO

Ena mojih prijateljic mi je povedala, da njeni sinovi radi na glas rešujejo matematične račune, medtem ko mečejo na koš. Če niste navdušeni nad toliko gibanja, poskušajte najti načine, da gibanje vključite v delo za šolo in s tem otroku pomagajte ostati zbran. Morda lahko otrok med poslušanjem zgodbe sedi na žogi ali riše risbo.

Vse to se morda sliši kot veliko dodatnega dela, vendar je dejstvo, da nekateri otroci potrebujejo več podpore. Naši otroci so vredni vsega truda, ki jim ga moramo nameniti. Upam, da bodo te ideje koristne, če imate doma ali v razredu zelo energičnega otroka.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
šolavzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.