Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Nenavadno: duhovnik, ki spoveduje tudi med maratoni

Father Mike Bradley

© Father Mike Bradley

Anna Ashkova - objavljeno 20/10/23

Ko tečete maraton in vas začnejo pestiti težave, spoved verjetno ni ravno prva misel, vendar ...

Michael Bradley ni običajen tekač, ki se je 8. oktobra 2023 udeležil maratona v Čikagu. Sedemdesetletni duhovnik je tekel na svojem petdesetem maratonu. Od leta 1995 je v povprečju pretekel dva maratona na leto, in sicer ne le v Združenih državah Amerike, temveč tudi v drugih državah, med drugim tudi maraton v Švici ob Ženevskem jezeru in v Parizu.

Pri teku ga spodbujajo njegovi župljani, med temi teki pa pogosto doživi nepozabne trenutke … na primer spovedovanje drugih tekačev.

“Z veseljem ti bom dal odvezo”

“Prvič sem bil približno na dvanajstem kilometru, ko je neki mladenič videl, da sem duhovnik, in mi zaupal, da ima težave s tekom. Rekel mi je, da če bom slišal njegovo spoved, meni, da bo lahko tekel hitreje,” se spominja duhovnik v kolumnah revije Runners’ World.

Bradley je torej spovedal mladega tekača, ne da bi pri tem izgubil pogled na ciljno črto. “Z veseljem ti bom dal odvezo za tvoje grehe, vendar bodi hiter, saj je pred nami še več kot 22 kilometrov,” je opozoril mladega tekača. Moška sta se za nekaj trenutkov ustavila ob progi, nato pa nadaljevala pot.

Ko ne spoveduje, med maratoni običajno zmoli tri ali štiri rožne vence, “odvisno od tega, kako utrujen sem na dvajsetem kilometru”. S seboj nosi tudi listek z imeni ljudi, za katere moli med tekom.

“V skupnosti vidim toliko ljudi, ki tečejo svoje maratone bolečine in izgube,” je duhovnik pojasnil za Block Club Chicago. “Ko tečem, čutim majhne bolečine, vendar niso nič v primerjavi s tem, kar doživljajo drugi, zlasti ljudje s kroničnimi boleznimi, ljudje, ki so utrpeli izgubo, in mladi, ki so se izgubili v težkih odnosih. Vse te namene poskušam vključiti v svoje molitve.

Father Mike Bradley

Tek za tiste, ki ga najbolj potrebujejo

V mislih ima tudi združenje njegove župnije svete Gertrude Heart to Heart v Čikagu, ki pomaga starejšim ljudem vseh veroizpovedi, da pridejo do obiska pri zdravniku ali v trgovino. Združenje ponuja tudi medicinsko opremo (invalidske vozičke, hodulje, bergle) ljudem, ki jo potrebujejo.

Če lahko tečete, ne odnehajte, ne glede na starost!

Letos je duhovnik, ki mašuje tudi na dveh glavnih mestnih letališčih, O’Hare in Midway, za dobrodelne namene zbral več kot 15.000 dolarjev. “Nekaj zelo lepega je, če imaš cilj in ga lahko dosežeš, predvsem pa če lahko komu pomagaš, saj je to tisto, zaradi česar je resnično vredno,” zaupa duhovnik.

Pred nekaj leti je maraton pretekel v štirih urah in 20 minutah, danes pa Michael Bradley pravi, da ga čas ne skrbi več: “Že samo dejstvo, da tek dokončaš, ti da dober občutek.” Dodaja: “Če lahko tečete, ne odnehajte, ne glede na starost!”

Tags:
duhovnikšport
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.