Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj lahko storimo, da bomo dober zgled svojim otrokom

Girl looking up at parent

ChameleonsEye | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 21/10/23

Majhne očke, ki vas opazujejo, in majhna ušeska, ki vam prisluhnejo, vas lahko spodbudijo, da se vsak dan znova trudite govoriti bolj prijazno in biti bolj potrpežljivi

Ste kdaj razmišljali o tem, kako vas vidijo vaši otroci? Nihče vas ne pozna bolje od njih, poznajo vaše slabosti pa tudi vaše največje moči in dejanja ljubezni.

Vaši otroci so kot ogledalo. Neposredno vam pokažejo, kaj zaznavajo. Posnemajo vas, ko se igrajo, ko se pogovarjajo s svojimi punčkami in drugimi igračami ali bratci in sestricami. Če jih pozorno opazujete, lahko slišite, kaj govorijo, ko igrajo vlogo “mame” ali “očeta”. V njihovi igri boste slišali svoje besede in izraze – tako dobre kot tiste, na katere ste manj ponosni.

Nekateri psihologi so mnenja, da otrokov notranji glas izvira prav iz načina, kako se starši pogovarjajo z njimi. Zato lahko starše informacija o tem, v kolikšni meri jih otroci poslušajo in posnemajo, navdihne in spodbudi, da postanejo boljši ljudje.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Ko se otroci pretvarjajo, da telovadijo, ali se nehajo igrati, da bi molili, se bodo starši počutili, kot da so dober zgled. Po drugi strani pa lahko, ko slišijo svoje otroke ponavljati fraze, ki so jih izrekli, ko so bili jezni, hitro začutijo željo, da bodo naslednjič boljši. Gledati svoje otroke, kako vas posnemajo, je skoraj kot izpraševanje vesti, saj so njihove igre pogosto ogledalo naših dobrih in slabih navad.

Usposabljajte z zgledom

Majhne očke, ki vas opazujejo, in majhna ušeska, ki vam prisluhnejo, vas lahko spodbudijo, da se vsak dan znova trudite govoriti bolj prijazno in biti bolj potrpežljivi.

Starševstvo je dolga šola potrpežljivosti in ponižnosti, toda ko boste imeli slab dan, ne pozabite, da vaš zgled oblikuje ljudi, ki jih imate najraje. Storite zanje vse, kar je v vaši moči, da bodo s tem, ko vas posnemajo, posnemali Kristusa.

10 nasvetov, kako vzgajati otroke:

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.