Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako je molitev rožnega venca ženskama pomagala na težki poti iz odvisnosti

Two entwined rosaries, one black and one brownish red, placed on a slab of granite.

John Touhey | Aleteia

Theresa Civantos Barber - objavljeno 22/10/23

"Dala sem ji svoj rožni venec in rekla: 'Zmoliva ga skupaj. Naučila te bom, kako moliti rožni venec, kajti meni pomaga'"

Danes je Kelli Davis zaposlena v organizaciji Catholic in Recovery, kjer deli upanje in pomoč tistim, ki se zdravijo od odvisnosti, zlorab in nezdravih navezanosti.

Davisova se je pridružila pred leti, ko se je po težki bitki z alkoholizmom tudi sama zdravila. V programu zdravljenja je delila rožni venec z novo prijateljico in obema spremenila življenje.

“Rožni venec mi pomaga”

Molitev rožnega venca je za mnoge katoličane pomemben del okrevanja, je pojasnila v pogovoru z Aleteio.

“Veliko katoličanov, ki okreva, je res močno predanih rožnemu vencu, ki jim pomaga pri premagovanju odvisnosti,” je dejala. V njihovi skupnosti mnogi molijo rožni venec vsak večer.

“Rožni venec je zelo koristen zlasti za tiste, ki se spopadajo s tesnobo,” je dejala in pojasnila, da je tesnoba pogosto temeljni vzrok odvisnosti.

Sama je njegovo moč izkusila, ko je bila tri mesece v programu zdravljenja. Njena sostanovalka v programu ni bila verna, vendar je ji Kelli neko noč, ko prijateljica ni mogla spati, v pogovoru omenila vero.

“Spomnim se, da je bila zelo zaskrbljena zaradi dogajanja v njenem življenju in zdravljenja,” se spominja Davisova. “Rekla mi je, da ne more spati.”

V tistem trenutku je Kelli v želji, da bi pomagala prijateljici, storila tisto, kar ji je bilo samoumevno. “Podala sem ji svoj rožni venec in rekla: ‘Zmoliva skupaj. Naučila te bom, kako moliti rožni venec, kajti meni pomaga.'”

Čisto od začetka

Tisti trenutek se je razvil v dolg pogovor, ki je trajal pozno v noč. Davisova je pojasnila, da je bilo precej težko razložiti rožni venec nekomu, ki zanj še nikoli ni slišal.

“Zanimivo je, ko nekoga vodiš od tega, da o rožnem vencu ne ve ničesar, do tega, da ga dejansko moli,” se je spominjala. “Spraševala me je: ‘Zakaj molimo k Mariji?’ in podobno.”

Potem sta tri mesece vsak dan skupaj molili rožni venec. “Prijateljica je postala katoličanka in vsa njena družina se je dala krstiti,” je povedala Kelli. “To je bilo pred leti, vendar sva še vedno v stiku in skupaj moliva rožni venec.”

Rešilna bilka

Rožni venec je bil vsa ta leta rešilna bilka za obe. “To je dokaz, kako lahko Devica Marija posreduje za nas,” je dejala Davisova. Pravi, da lahko rožni venec, ne glede na to, ali se oseba spopada z odvisnostjo ali ne, pomaga pri vseh težavah, s katerimi se srečuje.

“Spodbujam molitev rožnega venca, zlasti za nekoga, ki se spopada s tesnobo,” je dejala. (Če gre za hujše oblike tesnobe, je seveda treba poiskati tudi strokovno pomoč, op. ur.)

Njena zgodba zagotovo kaže na moč te čudovite molitve. Ni čudno, da toliko ljudi vsak dan rado moli rožni venec, saj v njem najdejo mir in moč, ki ju lahko zagotovi le Bog.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.

Tags:
rožni venec
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.