Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Nenavaden prizor: Zaporniki in zaposleni so se skupaj odpravili na Camino

Camino de Santiago

Courtesy of Florencio Roselló Avellanas

Patricia Navas - objavljeno 22/10/23

Skupina zapornikov, uradnikov in drugih strokovnjakov ter prostovoljcev iz španskih zavodov za prestajanje kazni je skupaj romala v Santiago de Compostela in doživela veliko izkušnjo osvoboditve

Na poseben podvig se je od 2. do 8. oktobra 2023 odpravila skupina 80 zapornikov in zapornic, 30 strokovnjakov iz zavodov za prestajanje kazni (uradniki, vzgojitelji, socialni delavci …) ter 30 kaplanov in prostovoljcev iz Španije. Skupaj so prehodili Camino de Santiago.

Deljenje poti, strehe, hrane, želja in upanja jim je omogočilo živeti “nekaj dni pristne svobode”, je povedal eden od sodelujočih zapornikov, ki kazen prestajajo v desetih španskih zaporih. Zaporniki so začeli v različnih krajih in prehodili različne dele poti, nato pa so se vsi skupaj srečali in kot ena skupina nadaljevali pot proti Santiagu.

Camino de Santiago

Druga priložnost

V stolnici španskega zavetnika, nabito polni romarjev iz različnih dežel, so obhajali mašo, ki jo je daroval zaporniški vikar. Spregovoril je o svobodi, Božjem usmiljenju do vseh in drugi priložnosti, ki si jo ljudje, ki zapustijo zapor, zaslužijo. 

Zaporniki so po tej izkušnji povedali, da jih je najbolj zaznamovalo, da so okusili svobodo, nihče jih ni obsojal, bili so le romarji, vsi so bili eno.

Camino de Santiago

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
Camino
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.