Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Mladi odgovarjajo: Zakaj je dobro vsaj enkrat tedensko na kavo s prijateljem

Nikolaj Horvat

Fotografija je last Nikolaja Horvata

Kaja Zupanc - objavljeno 23/10/23

Anketa med mladimi

V sodobnem digitalnem svetu, kjer je komunikacija vse bolj osredotočena na virtualnost, se zdi, da se čedalje manj mladih druži v resničnem življenju. Kljub temu, da so te tehnološke inovacije prinesle mnogo koristi, je ključno razumeti, da so človeški odnosi in fizično druženje še vedno izjemno pomembni za razvoj mladih.

Že samo kratek klepet ob kavi ali skupni trening s prijateljem lahko poživi dan, razširi obzorje ali odgovori na kakšno vprašanje.

Se strinjate?

Nekaj mladim smo zastavili naslednje vprašanje:

Zakaj bi se mladi morali vsaj enkrat tedensko družiti in kako takšna druženja vplivajo na vaš razvoj in kakovost življenja?

Njihove odgovore lahko preberete v nadaljevanju članka.

Amadej Kastelic

Ljudje smo socialna bitja, zato med sabo sklepamo prijateljstva in zveze. V času tehnologije se prijateljski odnosi selijo na socialna omrežja, še posebej med mladimi. Tudi sam uporabljam socialna omrežja za komunikacijo s prijatelji in znanci, a veliko bolj uživam, ko se z njimi družim v živo.

Človek se tako lažje poveže in ne nazadnje razume, saj so velik del komunikacije tudi telesne geste, ki jih v virtualnem svetu ni.

Pri sebi opažam, da ko se s prijatelji družim v živo, sem bolj sproščen in vesel. Sem tudi mnenja, da ohranjanje fizičnih kontaktov pripomore k zmanjšanju osamljenosti pozneje v življenju.

Amadej Kastelic
Amadej Kastelic

Eva Kolarič

To, da se mladi družimo vsaj enkrat tedensko, nam zelo koristi pri osebnem razvoju. Druženje nam pomaga pri ustvarjanju in razvijanju socialnih stikov in veščin, kvalitetnemu preživljanju prostega časa in pozitivno vpliva na naše duševno zdravje.

S prijatelji najlažje rešim vsakdanje težave, s katerimi se soočimo v adolescenci. V tem času tudi z veseljem odložim telefon in se osredotočim na osebni stik. 🙂

Eva Kolarič
Eva Kolarič

Nikolaj Horvat

C. S. Lewis je zapisal nekako takole: “Prijateljstvo, filozofija, umetnost … vse te zadeve niso nujne za naše preživetje; so pa prav te stvari razlog, zakaj je vredno in smiselno živeti.” Toliko stvari se nam dogaja v življenju, da se včasih zdi, da nam zmanjka časa za druženje in prijatelje. Tudi mladi smo kdaj tako osredotočeni na delovne obveznosti, da hitro pozabimo na sprostitev. Dandanes se moramo prav učiti imeti prosti čas.

Zaradi hitrega tempa življenja se je dobro večkrat ustaviti in morebiti zgolj poklepetati ali skočiti na pijačo s kolegi. Si povedati kakšen vic, deliti spomine, veselje in razočaranja, zaigrati partijo, skupaj moliti. Za človeka je namreč nujno, da se druži, saj se le v odnosu lahko uresniči in postaja bolj človeški. Lahko namreč skačemo, se smejemo, veselimo, počnemo, kar želimo, da le zremo obličje drugega in ne grešimo. Z drugimi postanejo vse stvari vrednejše in lepše.

Smisel našega življenja so navsezadnje odnosi. Druženja mladim preženejo občutek novodobne osamljenosti, kjer se vsi “followamo”, a se zdi, da se več nihče ne pogovarja. Zato se pokličimo in ob snidenju odložimo telefone.

Nikolaj Horvat
Nikolaj na kosilu s prijateljem.

Patricija Gril

Čeprav se sama sebi v primerjavi z drugimi zdim precej nedružabna, sem vendarle človek – družbeno bitje. 🙂 Včasih to kar malo spregledam oziroma pozabim in časa za bližnje na lestvici prioritet ne postavim dovolj visoko … In potem se sprašujem, zakaj samo hitim od ene obveznosti k drugi in sem na koncu dneva takoooo zeloooo izčrpana. In v resnici vem, zakaj: ker ena mojih precej osnovnih potreb ni zadovoljena!

Druženje me namreč sprosti in spravi v dobro voljo. Iskreni pogovori me nagovarjajo, v meni spodbudijo prepotrebno refleksijo in zavest, da smo vsi ranljivi. Po drugi strani pa me čas v dobri družbi spomni tudi na to, kako preprosto je lahko življenje in kako dragoceni so pristni odnosi.

Patricija Gril
Patricija Gril

Gašper Posedi

Druženje med mladimi se mi zdi ključnega pomena za odkrivanje posameznikove vloge v družbi. Ko se družimo, pridobivamo komunikacijske sposobnosti, poglabljamo svoje odnose, obenem pa tudi na zabaven način izkoriščamo svoj prosti čas.

To je lahko tudi priložnost, da prijatelju povemo, kaj vse nas muči, in se tako na neki način tudi psihično razbremenimo.

Osebno se najraje družim ob kavi ali pa gremo s prijatelji na kakšen izlet. To mi predstavlja nekakšen odklop od vrveža in tudi sprostitev, ker sem lahko z ljudmi, ki mi veliko pomenijo.

Gasper Posedi
Gašper Posedi

Tags:
mladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.