Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kmečko delo ni bilo njen najljubši hobi, pozneje se je zaljubila vanj

Klara Kotnik

Fotografija je last Klare Kotnik

Kaja Zupanc - Marko Mesojedec - objavljeno 25/10/23

"Rada spoznavam ljudi, s katerimi delim podobne vrednote"

Ko se človek poda na raziskovanje slovenskega podeželja, hitro odkrije bogato raznolikost, ki jo ponuja naša domovina. V podkastu Mladost na kmetiji smo se odpravili na Koroško, kjer smo spoznali mlado kmetico Klaro Kotnik.

V najstniških letih kmečko delo ni bilo ravno njen najljubši hobi, vendar pa se je pozneje zaljubila vanj. Danes z veseljem pripoveduje, da je njeno življenje trdno zakoreninjeno v kmetijskem okolju.

Klara je tudi ponosna članica Društva podeželske mladine Mežiška dolina. Odraščala je v majhni vasici Sele, ki se nahaja v Slovenj Gradcu, obdani s slikovitimi travniki, gozdovi in očarljivimi hribi.

Njihova kmetija obsega malo manj kot 20 hektarov, od tega nekaj malega gozd, še približno 20 hektarov površin pa imajo v najemu. Njihova glavna dejavnost je govedoreja, vendar pa družinski prihodek dopolnjuje očetova kmetijska dejavnost, ki vključuje različne kmetijske storitve.

Podkast Mladost na kmetiji

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnite tukaj. Vabljeni pa tudi k poslušanju preteklih epizod.

Kmetija se vzpenja približno 450 metrov nad morjem, zato na delo nima posebnega vpliva. Drugače je na kmetiji Klarinega fanta, kjer se ukvarjajo s kravami molznicami.

“Tam je nadmorska višina okrog 1.000 metrov, kar se zelo pozna. Manj je košenj v sezoni, trava raste počasneje, debla dreves so ožja in rastejo počasneje … Tudi vožnja do trgovin je daljša in ni vse vedno na dosegu roke,” našteva razlike Klara, ki se je pred časom preselila na fantovo kmetijo. “Idej in želja je veliko, bova pa še videla, kaj se bo obneslo. Trenutno je načrt, da oba hodiva v službo, saj je glede kmetijstva bolj kriza.”

Na njihovih pašnikih se pasejo krave dojilje

“To pomeni, da imamo krave med letom na paši, tam povržejo teličke in jih dojijo. Gre za pasmo limuzin. Prav tako imamo pasemskega bika, kar pomeni, da vse poteka naravno. Ko so telički dovolj veliki, pa jih prodamo,” nam na kratko pojasni Klara, ki je najstarejša med tremi otroki.

Klara Kotnik
Med obiskom njihove domačije je deževalo, a koroška narava je čudovita v vsakem vremenu.

Brat in sestra obiskujeta srednjo šolo oziroma fakulteto, sama pa živi na fantovi kmetiji. “Brat Klemen je star 16, sestra Laura pa 21 let. Klemen trenutno obiskuje srednjo šolo v Šentjurju, smer kmetijsko-podjetniški tehnik, Laura pa Veterinarsko fakulteto v Ljubljani. Predvidevamo, da bo na kmetiji ostal Klemen, saj je že sedaj vključen v vse, kar dela tudi oče.”

Kot najstnici ji delo na kmetiji ni ravno prijalo

Klara se spominja, da je bilo odraščanje na kmetiji zanjo polno čustev, zavedanja in sprejemanja. “Odraščala sem v obdobju, ko je v družbi izraz kmet veljal za slabšalnega, kar se mi je takrat močno vtisnilo v spomin. Zaradi tega sem ta podatek o sebi vedno raje skrivala.”

Tudi zato je v najstniških letih čutila odpor do določenih kmečkih opravil: “Najhuje mi je bilo pomagati v hlevu in skrbeti za živali, kar se mi sedaj zdi eno izmed lepših opravil. Takrat sem se tudi bala krav,” danes z nasmehom na obrazu pripoveduje skoraj 23-letna Klara. “Zelo rada pa sem šla v gozd, ko smo spravljali les in se je zbrala cela družina.”

Šola čez mejo

Prav najstniško uporništvo je bilo krivo, da je želela po končani osnovni šoli čez mejo. Želja se ji je uresničila. Šolala se je v Avstriji na Dvojezični zvezni trgovski akademiji v Celovcu, v tem času pa je bivala v tamkajšnji Slomškovi hiši.

Na to obdobje, ki ji je močno pomagalo pri gradnji njene osebnosti, ima zelo lepe spomine. Klara zdaj končuje diplomsko nalogo na Višji strokovni šoli Velenje, smer gostinstvo in turizem.

Sestri in zaveznici

V podkastu boste na kratko spoznali še Klarino mlajšo sestro Lauro.
Sestri Kotnik
Klara in Laura ob krušni peči, kjer vsak teden spečejo svež kruh.

Računovodstvo in kmetijstvo gresta skupaj

Klara za zdaj dela v računovodskem podjetju. “Vedno sem si želela imeti nekaj svojega in biti sposobna čim več zadev urediti sama. Tako se mi je vedno v glavi podila misel o tem, da bi nekoč kmetijo povezala s turizmom, kjer pa seveda tudi računovodsko znanje pride prav. Že danes ga s pridom izkoristim pri knjiženju računov za očeta.”

Tags:
mladi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.