Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

3 verzi iz Svetega pisma, ki bodo starše napolnili z mirom in pogumom

ternura educación mamá

Sergey Nivens | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 27/10/23

Ko se v vas porajajo dvomi in skrbi, da vam starševstvo ne gre dobro od rok, vam lahko spodnji odlomki iz Svetega pisma prinesejo zavedanje, da je Bog z nami v vseh situacijah

Starševstvo je lahko veselo in zabavno, hkrati pa marsikdaj tudi zelo naporno, ne glede na to, koliko so stari vaši otroci. Prva leta so za starše fizično naporna, saj otroka veliko pestujejo in nosijo v naročju, tekajo za njim, se ponoči zbujajo in opravljajo še veliko drugih starševskih zadolžitev.  

Ko otrok odraste, se fizični napori spremenijo v čustvene. Starši si prizadevajo otroku privzgojiti vljudnost in druge pozitivne vrline, želijo si, da bi našli prave prijatelje, smotrno izkoriščali prosti čas in tako bolje razumeli svet odraslih, v katerega bodo nekoč vstopili tudi sami.

Ne glede na to, v kateri fazi starševstva smo trenutno, zaradi svojih otrok včasih čutimo tesnobo in zaskrbljenost. Samoizpraševanje, ali je naš način vzgoje pravi, marsikdaj krati naš nočni spanec. Ko vsi ti dvomi in skrbi napadejo naša srca, naj nam nekaj miru prinesejo odlomki iz Matejevega evangelija.

1
Jezus je pripravljen pomagati

Ob poti sta sedela dva slepa človeka. Ko sta slišala, da Jezus prihaja mimo, sta zavpila: “Usmili se naju, Gospod, Davidov sin!” Množica ju je pograjala, naj umolkneta, ona dva pa sta še bolj zavpila: “Usmili se naju, Gospod, Davidov sin!” Jezus je obstal, ju poklical in rekel: “Kaj hočeta, da vama storim?” (Mt 20,30-32)

Jezus je pripravljen pomagati takoj, ko ga kdo prosi. “Kaj hočeta, da vama storim?” vpraša. Tako kot slepa človeka iz svetopisemskega odlomka si želim, da bi ob vsaki težavi, s katero se soočam, na pomoč poklical Boga.

matrimonio familia hijos

2
Božje ozdravljenje čaka

Tedaj se mu je od zadaj približala žena, ki je dvanajst let krvavela, in se je dotaknila roba njegove obleke. Pri sebi je namreč rekla: “Če se le dotaknem njegove obleke, bom rešena.” Jezus pa se je obrnil, jo pogledal in dejal: “Bodi pogumna, hči, tvoja vera te je rešila.” In žena je bila od tiste ure rešena. (Mt 9,20-22)

Lahko si predstavljam Jezusa, ki mi pravi: “Bodi pogumna, hči,” ko se znajdem v težki situaciji. Sprašujem se, kako bi lahko bila bolj podobna ženi iz odlomka, ki ponižno in zvesto sledi Jezusu. Tudi kadar mi ne uspe slediti njenemu zgledu, vem, da me čakata mir in ozdravljenje, ki ju lahko da samo Bog.

3
On olajša naša bremena

“Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek. Vzemite nase moj jarem in učite se od mene, ker sem krotak in v srcu ponižen, in našli boste počitek svojim dušam; kajti moj jarem je prijeten in moje breme je lahko.” (Evangelij po Mateju 11,28-30)

Prijeten jarem in lahko breme se morda v starševstvu slišita kot najbolj oddaljena stvar na svetu, sploh v primerih, ko se dojenček prebuja večkrat na noč ali malček zboli za trebušno virozo.  

Toda Božji mir nas lahko napolnjuje tudi v takšnih razmerah. Ugotovila sem, da s tem, ko kličem Boga na pomoč, čutim hvaležnost tudi za nočna prebujanja in težke dneve.

Ko smo utrujeni in obremenjeni, je velik dar zavedanje, da lahko Bog prinese počitek naši duše. Njegova neskončna milost nam je vedno na voljo, le prositi moramo zanjo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.

Tags:
starševstvoSveto pismo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.