Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

4 nasveti, kako moliti rožni venec v natrpanem urniku

Close up of rosary against a cloudy sky and green grassy background

Omar Santamaría | Cathopic

Theresa Civantos Barber - objavljeno 30/10/23

V čast naši nebeški materi Mariji smo zbrali štiri preproste nasvete, kako lahko vključite molitev rožnega venca v svoj urnik, čeprav je zapolnjen

Mnogi svetniki so vsak dan molili rožni venec in k molitvi spodbujali tudi druge, rožni venec so imenovali celo duhovno “orožje”.

“Rožni venec je ‘orožje’ za te čase,” je povedal sveti pater Pij, sveti Jožefmarija Escriva pa: “Rožni venec je mogočno orožje. Pogumno ga uporabljajte in navdušeni boste nad rezultati.”

Vemo, da bi morali moliti rožni venec, ampak kako in kdaj naj ga stlačimo v svoj (pre)poln urnik? Morda vam bo vzelo nekaj več načrtovanja in truda, vendar se da!

Tu so štirje nasveti, kako lahko rožni venec vključite v svojo dnevno rutino, tudi če imate ure do potankosti zasedene.

1
molite na poti

Izkoristite čas med vožnjo z avtom ali vlakom in molite rožni venec med potjo. Na avtobusu ali vlaku lahko preprosto držite rožni venec v žepu. Če ste v avtu in ne morete držati rožnega venca, lahko molite s pomočjo aplikacije za rožni venec, ki si jo lahko naložite na telefon, tablico ali računalnik.

2
molite s prijatelji

Nekaj družin iz naše župnije se enkrat mesečno zbere ob molitvi rožnega venca. Vsaka družina prinese nekaj za pod zob, pred pogostitvijo pa zmolimo rožni venec. Ko so bili moji otroci mlajši, smo se dobivali v parku. Otroci so se igrali, starši pa smo medtem zmolili rožni venec.

Veliko lažje bomo našli motivacijo za molitev, če bomo molili skupaj s prijatelji. Tudi v svoji župniji lahko ustanovite podobno skupino, ki se bo tedensko ali mesečno zbirala in molila rožni venec.

3
MOlite med telovadbo

To seveda ne bo možno med vsako obliko vadbe, toda če greste na sprehod ali tečete, si lahko namesto glasbe predvajate molitev rožnega venca. Molitev in sprehod gresta odlično skupaj!

4
MOlite pred spanjem

Moja starša sta na glas molila rožni venec, ko smo otroci zaspali. Velikokrat sem zaspala ob poslušanju “zdravamarij”. Ponavljanje molitve zna biti zelo pomirjujoče, zato je povsem smiselno, če molimo, ko uspavamo otroka.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
rožni venec
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.