Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

7 sadov timskega dela, ki koristijo podjetjem

People of different ages and nationalities fold their hands on each other, symbolizing their unity and support. Team of people who are set up for productive work and a positive result. Close up.

Studio Romantic | Shutterstock

Javier Fiz Pérez - objavljeno 30/10/23

Za razliko od individualizma skupno delo ponuja nešteto prednosti, tako za podjetje kot za zaposlene

“Timsko delo” je modna beseda, zlasti v službenem kontekstu. Sprva je bilo timsko delo preprosto strategija za motiviranje zaposlenih in spodbujanje k skupnemu reševanju problemov. 

Danes se je koncept razširil. Ekipe naredijo veliko več kot le rešujejo probleme. Pogosto sprejemajo ključne odločitve, načrtujejo in izvajajo lastne projekte in pobude, pogosto z minimalnimi povratnimi informacijami ali sodelovanjem nadrejenih.

Timsko delo se nam pogosto zdi nekaj zelo samoumevnega. Razmislili smo o sedmih sadovih, ki jih prinaša in s tem omogoča, da naše življenje in delo tečeta bolj gladko.

1
Spodbuja ustvarjalnost

Dva uma razmišljata bolje kot eden in zato viharjenje možganov (brainstorming) omogoča, da se ideje razvijajo v skupini, v kateri vsak član ekipe prispeva najboljši del sebe. 

Toda viharjenje možganov ne koristi le končni odločitvi skupine, ampak pomaga posameznikom, da se izognejo razmišljanju le iz svoje perspektive in rastejo v ustvarjalnosti zaradi izpostavljenosti stališčem drugih ljudi. Deljenje znanja z drugimi spodbuja individualno in kolektivno učenje.

2
Vključuje različne kompetence

Običajno je, da projekti vključujejo različna področja kompetenc. Timsko delo omogoča, da spretnosti in talenti vsakega člana ekipe dopolnjujejo sposobnosti in talente drugih, da ustvarijo končni rezultat, ki ga noben posameznik ne bi mogel doseči sam.

3
Olajša dodelitev funkcij

Zahvaljujoč timskemu delu je lažje zaznati prednosti in slabosti vsakega člana tima in na podlagi tega znanja reorganizirati funkcije.

4
Omogoča boljše odločanje

Ker se odločitve sprejema ob upoštevanju več stališč, bodo bolj popolne in bolje premišljene kot odločitve, ki so rezultat idej ene same osebe.

5
Zmanjšuje stres za člane ekipe

Delo v skupini ne bo vedno zmanjšalo količine dela, ki ga morajo posamezniki opraviti, vendar se zmanjšajo občutki stresa, saj si delo in odgovornost delijo vsi člani ekipe.

6
Krepi občutek pripradnosti

Ko ljudje čutijo, da so del skupine ali organizacije, se njihova motivacija in predanost povečata, posledično pa tudi produktivnost. Timsko delo je namenjeno ustvarjanju majhne, ​​tesneje povezane skupnosti znotraj večje organizacije in članom ekipe pogosto olajša doseganje te povezave.

7
Povečuje učinkovitost in produktivnost

Vsak posameznik ima svojo specializacijo. Ko člani ekipe sodelujejo, vsak od njih poveča svoj potencial na svojem posebnem strokovnem področju. Vsak član v ekipo prinaša svoje sposobnosti in talente, prav to pa omogoča, da so skupaj bolj produktivni in dosegajo boljše rezultate.

Kako ustvariti dober delovni tim?

Team building je umetnost. Preden skupinsko delo začne dajati rezultate, potrebujejo njegovi člani nekaj časa, da vzpostavijo medosebne odnose. Na ta način se lahko člani naučijo delovati usklajeno, s skupnimi cilji in načeli. Nekaj nasvetov, kako to doseči:

  • Ustvarite zaupanje med člani ekipe.
  • Določite si skupne cilje.
  • Ustvarite občutek pripadnosti.
  • Člane ekipe vključite v proces odločanja.
  • Iščite medsebojno razumevanje.
  • Spodbujajte komunikacijo.
  • Uporabite raznolikost sebi v prid.
  • Proslavite skupne uspehe.
  • Spodbujajte vzajemno zavezanost in skupno odgovornost.

Timsko delo ustvarja več motivacije, zavzetosti in kreativnosti, pa tudi več idej, boljšo komunikacijo, rezultate in kakovost življenja. Drugače kot individualizem, ki prevladuje v naši kulturi, timsko delo ponuja nešteto prednosti, tako za organizacije kot za zaposlene.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
odnosislužba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.