Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Priljubljeni sir, ki je prvič najprej uspel menihom

Parmesan cutting

MikeDotta | Shutterstock

Vittoria M. Traverso - objavljeno 01/11/23

Ta priljubljeni sir je nastal, ko so iz mleka uspeli narediti trajni mlečni izdelek, ki je zdaj zaščiten z zakonodajo Evropske unije

V zadnjih nekaj desetletjih je parmezan postal priljubljena obvezna sestavina italijanske kuhinje po vsem svetu. Riban parmezan se odlično poda na skoraj vsako jed s testeninami, zelo okusen je na pici, lahko pa ga uporabimo tudi za pripravo slastne pražene zelenjave v sirovi skorjici.

Prvič v 13. stoletju

Parmezan, kakršnega poznamo danes, je v italijanske kuhinje verjetno prišel v 13. stoletju. Kot pojasnjuje združenje sirarjev Štiri Madone, so parmezan prvič ustvarili v benediktinskih samostanih okoli severnoitalijanskih mest Modena, Reggio Emilia, Parma in Bologna, in sicer s tehniko, ki so se je naučili od menihov iz znamenite francoske opatije v Clunyju v bližini Paray-le-Moniala v Franciji.

Menihi na obeh straneh Alp so se že veliko pred pojavom hladilnikov in zamrzovalnikov soočali z izzivom, kako mleko krajevnih krav shraniti tako, da ga ne bo treba takoj porabiti.

Italijanski benediktinci so bili vajeni spreminjati ovčje ali kozje mleko v sir, vendar jim dotlej ni uspelo najti podobne tehnike, da bi kravji sir spremenili v trajnejše živilo.

Parmesan Cheese

Našli rešitev

Zahvaljujoč tehnikam izdelave sira, ki so se jih naučili od “sobratov” iz Clunyja, jim je uspelo najti rešitev tudi za kravje mleko.

Z dodajanjem soli iz rudnikov v Salsomaggioru mleku so menihi ustvarili suh, s kalcijem bogat sir v velikih kolesih, ki je zaradi konzervativnih učinkov soli lahko zdržal več mesecev.

Sir so izdelovali iz treh preprostih sestavin: soli, telečjega sirila in mleka. Mleko, pomešano s soljo, so segreli na temperaturo 35 stopinj Celzija, dodali telečje sirilo in mešanico segreli na 55 stopinj, pri čemer se je na dnu začela nabirati trda masa.

Ta masa se je pozneje spremenila v znameniti parmezan, kakršnega poznamo danes. S tem postopkom izdelave sira je bilo mogoče iz 1.000 litrov mleka izdelati 220 kilogramov sira.

Prvi dokument iz leta 1254

Prvi uradni dokument o trgovanju s parmezanom sega v leto 1254, ko je bil “caseus parmensis” (sir iz Parme v latinščini) prodan trgovcu v obalnem mestu Genova. Leta 1344 je italijanski pesnik Giovanni Boccaccio parmezan omenil v svoji zbirki kratkih zgodb Dekameron, kar pričuje o tem, da je omenjeni sir prišel daleč onkraj meja severne Italije.

V 14. in 15. stoletju so imeli benediktinski menihi monopol nad trgovino s parmezanom in so ga izvažali po vsej Evropi.

Zaščiten proizvod

V 17. stoletju so slavni sir začeli izdelovati različni sirarji po vsej Italiji, zaradi česar je parmski vojvoda Ranuccio I. Farnese zaščitil besedo Parmigiano in s tem zagotovil, da se tako lahko imenuje samo parmezan, izdelan na svojem prvotnem ozemlju.

Leta 1954 je Italija sprejela zakon o zaščiti živil, povezanih z določenimi območji v državi, in parmezan je bil eden izmed izdelkov, zaščitenih s tem zakonom.

Leta 1996 je Evropska unija parmezan, ki je eden najpogosteje ponarejanih in posnemanih sirov na svetu, razglasila za proizvod z zaščiteno označbo porekla, kar pomeni, da se noben drug sir, izdelan v EU, ne sme imenovati parmezan, če ni izdelan v severni Italiji.

Povezava med tem priljubljenim sirom in njegovo izvirno deželo je tako močna, da je italijanski pisatelj in karikaturist Giovannino Guareschi o njem napisal pesem:

“Če teksturo parmezana opazujete pod zelo močnim povečevalnim steklom, se izkaže, da ni le nespremenljiva masa zrnc, povezanih v sir, temveč panorama. To je zračni posnetek Emilije, posnet z višine, ki je podobna višini našega Večnega Očeta.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
hrana
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.