Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 29. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Ko se je zdravil zaradi raka, ga je Bog poklical, da postane njegov “čopič”

Entrevista con Baritus, Chris Lewis

Courtesy of Baritus

Ingrid Basaldúa Guzmán - objavljeno 02/11/23

Grafični oblikovalec Chris Lewis, ki je bil vzgojen v protestantski družini v ZDA, se je zaradi svoje žene spreobrnil v katoliško vero in je danes veren katoličan, ki evangelizira z neverjetnimi ilustracijami

S skoraj 100 tisoč sledilci na Instagramu in več kot 50 tisoč prodanimi izdelki na Etsyju Chris ves svoj čas vlaga v podjetje Baritus, ki ga je ustanovil leta 2018, potem ko je okreval po raku, ki so mu ga odkrili pri 30 letih. Prav ta situacija pa mu je pomagala, da je znova premislil, kaj počne s svojim življenjem ter kam vlaga svoj čas in talent:

“Po premagani bolezni sem začutil potrebo, da preučim talente, ki mi jih je dal Bog, in kako jih uporabiti. Končno sem se odločil, da se bom posvetil risanju, pri čemer sem se popolnoma osredotočil na svojo vero in hvaležnost za to, kar je Bog v mojem življenju storil zame.”

Dodal je, da zdaj svoj čas deli tako, da poleg ustvarjanja za lastno veselje med drugim dela za številna katoliška podjetja, izobraževalne ustanove in založbe, apostolate in škofije.

“Ugotovil sem, da je ilustriranje Boga in svetnikov dobra vaja v kontemplaciji moje vere. Umetnost ima vsekakor moč, če je narejena z dobrim namenom; deliti transcendentno lepoto Boga.”

Entrevista con Baritus, Chris Lewis

Evangelizacija s pomočjo talentov

“Mladi morajo gledati na darove, ki jim jih je dal Bog, ne da bi se ozirali na to, kaj počnejo drugi, in najti svoj osebni in pristni način, kako biti Božji otrok in deliti darove, ki jim jih je dal Bog,” pravi Lewis.

“Ne poskušam na novo izumiti naše čudovite vere, ampak jo delim na svoj način, ki je dostopen naši s tehnologijo povezani dobi. Ne poskušam ilustrirati v stripovskem, temveč v klasičnem slogu. V tradiciji starih knjig velikih del iz 19. in 20. stoletja, ki so jih ves čas spremljale ilustrativne table.”

Umetnik je za Aleteio povedal, da se je že v mladosti naučil risati stripe, zato je ta slog nekako zakoreninjen v njem. “Ko pa sem odkril klasična dela in pravljične publikacije z umetniki, kot je Arthur Rackham, me je pritegnil ta brezčasni slog in sem se poskušal temu načinu ustvarjanja kompozicij prilagoditi tudi pri svojem delu.”

Entrevista con Baritus, Chris Lewis

Peter, njegov zavetnik

Na vprašanje, ali ima Baritus svetega zavetnika, Lewis odgovarja, da je to zagotovo sveti Peter.

“Vprašanje ‘kdo je prvi papež’, me je pripeljalo do poglobljenega iskanja informacij o ustanovitvi Cerkve in seveda o svetem Petru, pomembni osebnosti v njeni zgodovini. Da ne omenjam, da se zdi, da v evangelijih vedno stori ali reče napačno stvar; bil je nekoliko zagrenjen, a se je bil kljub temu pripravljen boriti proti temu odnosu, da bi se na koncu soočil z lastnim mučeništvom v zvestobi našemu Gospodu in veri, ki jo je zasejal v Rimu. To ni le povezava z našimi koreninami, ampak tudi navdih, da nadaljujemo boj do smrti kot dober in zvest služabnik!”

Entrevista con Baritus, Chris Lewis

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Katarina Berden.

Tags:
rak
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.