Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Cerkvena učiteljica, ki je vedno zaspala med molitvijo

Święta Teresa z Lisieux na obrazach

© Frédéric MOREAU / Archives du Carmel de Lisieux

Dariusz Dudek - objavljeno 05/11/23

Pred Bogom zaspati in se mu prepustiti pomeni, da smo pred Njim kot otrok v naročju svojega očeta

Ali ste vedeli, da je ena najbolj znanih svetnic, cerkvena učiteljica in zavetnica misijonov, vedno zaspala med molitvijo? Neverjetno, a resnično: to je sveta Terezija Deteta Jezusa. Sama se zaradi tega ni prav nič obremenjevala. Rekla je, da otroci starše razveseljujejo tudi takrat, ko spijo.

Papež Frančišek nas je v intervjuju leta 2017 spomnil na to Terezijino anekdoto, ko je priznal, da tudi sam včasih zadrema med molitvijo: “To se je dogajalo tudi sveti Tereziji Deteta Jezusa. Rekla je, da je to Očetu všeč.” Pravzaprav smo v teh trenutkih “pred Bogom kot otrok v naročju svojega očeta”, je povedal papež.

Biti Očetov otrok

V knjigi Povest duše Terezija iz Lisieuxa piše, da biti Božji otrok pomeni “vse pričakovati od Boga, kot otrok vse pričakuje od svojega očeta. Za nič nam ni treba skrbeti”. Zakaj se potem tako pogosto bojimo Boga?

Človek pogosto živi v zmoti, da si mora Božjo ljubezen zaslužiti, da mora biti popoln in brez napak. Sveta Terezija se je borila proti želji po popolnosti in se je zelo dobro zavedala lastnih omejitev in šibkosti. Preprosto je vedela, da jo Bog ljubi ne glede na vse.

To je ljubezen, ki jo imenujemo agape: ljubezen veliko višjega, ki se sklanja k najmanjšemu in se mu razodene. Terezija je pogumno trdila, da Bogu olajša “delo” tako, da sama postaja vse manjša. Rekla je:

“Dvigalo, ki me bo dvignilo v nebesa, so tvoje roke, o Jezus! Ni mi treba zrasti, pravzaprav moram ostati majhna, postajati vedno manjša.”

Sveta Terezija je spoznala, da je treba priznati svojo majhnost in se spustiti v dolino ponižnosti.

Dolina ponižnosti

Ko se človek zave, da je grešnik, nepopoln in poln napak, mora znati tudi poklekniti in prositi Boga za odpuščanje. Sveta Terezija je zapisala:

Mar oče svojega otroka nahruli, ko se ta že sam obtožuje, in mu še naloži pokoro? Seveda ne. Objame ga in pritisne na svoje srce.

Spustiti se v dolino ponižnosti pomeni odkriti resnico o sebi. In če to postane zahtevno, se je treba spomniti, da nas Bog ljubi in nam Njegove ljubezni ni treba zaslužiti. To spoznanje je osvobajajoče!

Vse za ljubezen

Sveta Terezija je ob spoznavanju in zavedanju lastnih slabosti postala zelo razumevajoča do drugih bližnjih, tudi do tistih starejših sester, ki si jo obravnavale s prezirom in sovražnostjo.

HOLDING PHONE
Preberite še:Kliči SOS za molitev

Usmiljena ljubezen po Božji podobi je bila v središču njenega življenja, kar se je kazalo v drobnih dejanjih ljubezni do drugih. Bila je prepričana, da “se lahko duša spreobrne že, če samo šivanko z ljubeznijo pobere s tal!”

Preprostost njene poti – male poti, po kateri je hodila pred več kot sto leti – je še vedno zelo aktualna!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Lucija Rifel.

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.